GLAVNI DRŽAVNI ODVJETNIK IPAK PADA! Ministar tvrdi: / 'Nismo znali da je mason, to je neprihvatljivo. Ako sam ne preda ostavku...'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

"Razgovarali smo, očekujem ostavku glavnog državnog odvjetnika", rekao je Bošnjaković

19.2.2020.
10:49
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je danas kako očekuje ostavku glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića nakon priznanja da je član masona.

Image
GLAVNI DRŽAVNI ODVJETNIK PRIZNAO ZAŠTO JE POSTAO MASON: /

'Imponiralo mi je'; Tvrdi da se ne boji 'kompromitirajućih' snimaka

Image
GLAVNI DRŽAVNI ODVJETNIK PRIZNAO ZAŠTO JE POSTAO MASON: /

'Imponiralo mi je'; Tvrdi da se ne boji 'kompromitirajućih' snimaka

"Neprihvatljivo je to članstvo, djelovanje je prikriveno velom tajne i predstavlja potencijalni rizik. Razgovarali smo, očekujem ostavku glavnog državnog odvjetnika. Hoće li on tako postupiti, to je njegova osobna odluka, ako toga ne bude, mislim da će Vlada pokrenuti postupak. Želimo to brzo riješiti. Nismo to znali ranije.", rekao je Bošnjaković ispred Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ćorić pak ne vidi problem

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekao je da ne vidi ništa problematično u činjenici da je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić član masonske lože.

"Bilo čija pripadnost bilo kojem udruženju u Republici Hrvatskoj, ukoliko to udruženje djeluje u skladu sa zakonom, meni osobno, u ovom konkretnom slučaju, nije nešto što je predmet propitivanja", rekao je ministar Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kako javnost može vjerovati u neovisnost odvjetništva ako je glavni čovjek u tajnom društvu koje ima svoja pravila i gdje se članovi međusobno štite i pomažu, uzvratio je novinaru da je vrlo sugestivan.

"Ja o tome ne znam ništa. Nisam član takvog ili bilo kojeg društva u Hrvatskoj, osim šahovskog kluba, čime se ponosim. Imajući to na umu, ne mogu govoriti niti o uvjetima niti o funkcioniranju jedne takve organizacije. Ukoliko je ona prijavljenja i njezina aktivnost nije ilegalna, ne vidim razlog zašto bi to bio problem. Ukoliko neki druge vide, onda je dobro da to propituju", ocijenio je Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što vidi, kaže, je da je Jelenić vrlo otvoreno nastupio i jasno uputio poruke po tom pitanju. "Meni se to što je izrekao barem u kontekstu njegovog funkcioniranja čini vrlo prihvatljivim i konačno simpatično", istaknuo je.

Beljak: Jelenića treba razriješiti

Predsjednik HSS-a i saborski zastupnik Krešo Beljak u srijedu je poručio da glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića treba razriješiti jer je nedopustivo da je osoba na takvom položaju član masonske lože.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada treba dati prijedlog Saboru, glavnog državnog odvjetnika imenuje Sabor, i treba ga razriješiti. Mislim da je ovo nedopustivo", poručio je Beljak.

Image
Image

18.07.2019., Zagreb - Kreso Beljak komentirao rekonstrukciju Vlade RH.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Istaknuvši da neće ulaziti u to o kakvoj se organizaciji radi, Beljak je ustvrdio kako sama činjenica da su masoni polutajna ili tajna organizacija, koja odgovara nekome drugome a ne Hrvatskom saboru, hrvatskoj politici i hrvatskim političkim strankama, govori da taj čovjek tu dužnost ne može obavljati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kako to da se u sigurnosnim provjerama nije otkrilo da je Jelenić član masonske lože Beljak je ocijenio kako oni "očito ne rade svoj posao ili ga ne mogu raditi". Ako su masoni tajna organizacija, onda su ovi tajniji i od tajnih službi, a to je katastrofa za državu, kaže Beljak.

Predsjednik HSS-a ne očekuje da Jelenić prije razrješenja podnese ostavku ali, kaže, to ne ovisi o njemu nego o Hrvatskom saboru. Najavio je da će saborski zastupnici HSS-a glasati za Jelenićevu smjenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bernardić: Plenković ga je morao potjerati ne samo zato što je mason

Oko cijele priče oglasio se i šef SDP-a Davor Bernardić:

"Danas je bitno napomenuti kako smo mi u SDP-u upozoravali na to da DORH i Jelenić nisu radili svoj posao, bez obzira na činjenicu što se zemlja guši u korupciji i što je korupcija postala najveći problem ovog društva. Da nije radio svoj posao potvrđuje i činjenica da nije učinio ništa po pitanju ministara koji su morali otići zbog ozbiljnih sumnji na korupciju, kao i to da nije procesuirao aktere grupe Borg, bez obzira na to što je Plenković priznao da su pogriješili. Plenković koji je imenovao Jelenića ga je morao potjerati zbog dugogodišnjeg nečinjenja, toleriranja kriminala i sukoba interesa, a ne samo zato što je mason", napisao je Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Prijatelj me pitao...

Podsjetimo, nakon što je politički tjednik Nacional objavio da posjeduje dokumente koji potvrđuju da je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić pristupio slobodnim zidarima, odnosno masonskoj loži koju u Zagrebu vodi ugledni oftalmolog Nikica Gabrić, sam Jelenić potvrdio je da je član masonske lože Veliki Orijent Hrvatske, ali da je udrugu koju vodi Gabrić napustio još u listopadu 2018. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jelenićevo priznaje da je mason izazvalo je niz rekacija u javnosti, čak i sumnje da bi zbog toga mogao biti u sukobu interesa.

Jutros je u razgovoru za N1 objasnio zašto je postao mason:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Moj prijatelj me je pitao. U jednu ruku, s obzirom da je geslo da samo ugledni ljudi mogu postati članovi masonske lože, moram priznati da mi je u tom trenutku to s jedne strane imponiralo da je netko prepoznao moju stručnost, moj rad i profesionalno zalaganje i da na taj način mogu doprinijeti radu udruge koja se zalaže za boljitak u društvu, u zajednici, počevši od obitelji, okruženja u kojem živite, od Republike Hrvatske, odnosno domovine”, rekao je Jelenić.

'To je zakonito osnovana udruga'

Upitan misli li da bi se, zbog mistike koja obavija pojam masona i njihova djelovanja, moglo propitivati njegov rad ili vjerodostojnost njegova rada u Državnom odvjetništvu, Jelenić je rekao da mu to nije palo na pamet “zato što se radi o zakonito osnovanoj udruzi koja se bavi dozvoljenim i zakonitim radom u Republici Hrvatskoj”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo