KONKRETNE MJERE ILI POPIS ŽELJA? / Ministar Bauk u RTL-u Direkt otkrio kako bi javna uprava trebala izgledati za pet godina

Vlada je prvi put nakon 20 godina u Sabor uputila prijedlog reforme javne uprave, tj., Strategiju njezina razvoja u idućih nekoliko godina

21.5.2015.
22:35
VOYO logo

Ako oko ičega u Hrvatskoj postoji konsenzus svih građana onda je to sigurno javna uprava i državna administracija. Da je prevelika preskupa i neučinkovita. Jedna je to od glavnih primjedbi i investitora i Europske komisije. Vlada je prvi put nakon 20 godina u Sabor uputila prijedlog reforme javne uprave, tj., Strategiju njezina razvoja u idućih nekoliko godina.

Sadrži li ona konkretne mjere za racionalnu i učinkovitu državnu upravu ili je još jedan popis lijepih želja, pokušali smo doznati od njezinog predlagača, ministra uprave Arsena Bauka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, kako bi hrvatska javna uprava trebala izgledati za pet godina po ovoj strategiji?

"Izgledat će bolje nego što danas izgleda. Ali, i danas bolje izgleda nego što je izgledala prije tri godina jer su mnoge stvari napravljene. Primjerice, projekt e-građani, građani neke potvrde mogu dobiti online".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani i investitori najviše su ogorčeni na preveliku rasipnost u lokalnoj upravi i samoupravi na 500 jedinica koliko ima i Velika Britanija.

"Ali, Francuska ih ima 30.000. Mi smo tu negdje na sredini. Mi smo Strategiju koncipirali u tri temeljna poglavlja. Jedno se tiče procesa koji se događaju u javnoj upravi. Odnosno, je li sve ono što birokracija od vas traži uopće potrebno. To moramo uočiti i izbaciti nepotrebne procese. Drugo poglavlje se tiče ljudi, točnije, brojnosti javne uprave. Ona u usporedbi s europskim zemljama nije toliko brojna, ali njena struktura je neodgovarajuća. A zadnje poglavlje se bavi sustavom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li biti manje jedinica lokalne samouprave ili neće?

"To će biti krupna politička odluka koju će donijeti stranke ako je moguće konsenzusom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očito ni državnih službenika neće biti manje. Kako ih motivirati, kako ih u procesu učiniti efikasnijima kao zaposlenike, mrkvom ili batinom?

"Određenim mehanizmima koji se tiču plaća. To je također jedna od mjera".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekidan se otkrilo da je jedan državni  službenik imao sedam presuda za kaznena djela i bilo mu je praktički nemoguće uručiti otkaz.

"Bilo je moguće uručiti otkaz i bila je obveza uručiti otkaz. A razlozi zašto nije uručen otkaz se mogu istraživati naknadno", rekao je Bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Intervju u cijelosti pogledajte ovdje!

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo