POTPISAN UGOVOR / 'Hrvatska nabavlja francuske protuzračne sustave, nakon pada drona - to je prioritet; Banožić komentirao i sastanak ZTC-a s Rusima

Image
Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell

'Mi smo nakon pada drona u Zagrebu u ožujku ove godine, protuzračnu obranu postavili kao prioritet'

13.10.2022.
18:25
Dusko Jaramaz/Pixsell
VOYO logo

Petnaest ministara obrane država članica NATO-a potpisali su u četvrtak u Bruxellesu pismo namjere o zajedničkoj nabavi protuzračnih obrambenih sustava, a Hrvatska se zasad nije uključila jer već od ranije o tome bilateralno razgovara s Francuskom, izjavio je ministar obrane Mario Banožić.

 Na inicijativu Njemačke, kojoj se pridružilo još 14 članica NATO-a, pokreće se opremanje protuzračne obrane sustavima poput Arrow 3 ili Patriot u okviru zajedničke tzv. Europske inicijative za zaštitu neba. Pismo namjere potpisano je na marginama sastanka obrane država članica NATO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Ministar Banožić je rekao da je i Hrvatska o tome razgovarala s Njemačkom, ali da je pridruživanje odgođeno jer Hrvatska već razgovora o sustavu protuzračne obrane kratkog dometa s Francuskom.

Image
JESMO LI BLIZU NAJGOREM? /

Analitičar upozorava: 'Krene li rat drastično krivo, Putin će ozbiljno razmotriti nuklearnu opciju. A EU i NATO tada bi digli ruke'

Image
JESMO LI BLIZU NAJGOREM? /

Analitičar upozorava: 'Krene li rat drastično krivo, Putin će ozbiljno razmotriti nuklearnu opciju. A EU i NATO tada bi digli ruke'

 “Mi smo nakon pada drona u Zagrebu u ožujku ove godine, protuzračnu obranu postavili kao prioritet, prije svega sustave kratkog dometa i tu smo kroz bilateralne razgovore s Francuskom  već osigurali materijalne resurse na razini jedne bitnice, a cilj nam je da za vrlo kratko vrijeme osiguramo pet bitnica”, rekao je Banožić novinarima nakon završetka sastanka ministara obrane NATO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Otvaramo priču o srednjem i dugom dometu'

 “S tim automatski otvaramo priču i o srednjem i dugom dometu i siguran sam da ćemo tu priču vrlo uspješne završiti.  Na to smo se i pozivali u razgovorima s Njemačkom i sada čekamo da vidimo što će točno biti nabavljeno od sustava i koliko ćemo se mi moći uklopiti s ovim našim kratkim i srednjim dometom”, dodao je Banožić.

 Istaknuo je da je Hrvatska s Francuskom započela bilateralne razgovore još u ožujku, a da se o ovoj njemačkoj inicijativi razgovora posljednjih nekoliko tjedana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

  Banožić nije htio iznositi pojedinosti koje sustave Hrvatska nabavlja. “Rekao sam zemlju podrijetla, a s detaljima ne izlazimo u javnost”.

 Dodaje da nije kasno za Hrvatsku da se uključi u njemačku inicijativu kada se vidi hoće li ti sustavi dugog dometa biti kompatibilni s dogovorenim sustavima kratkog i srednjeg dometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O ZTC-u

Hrvatski ministar obrane Mario Banožić ocijenio je u četvrtak u Bruxellesu “potpuno neprihvatljivim” da se predstavnici ruske vojne industrije sastaju s predstavnicima Zrakoplovno tehničkog centra (ZTC), ali i naglasio da njegovo ministarstvo nema nadzora nad tom tvrtkom koja je na tržištu i s kojom ima ugovorni odnos.

“Totalno je neprihvatljivo da se organiziraju takvi sastanci”, rekao je Banožić novinarima. Na upit zna li što su Rusi tamo radili, Banožić je rekao da ne zna i da će tražiti izvješće čim se vrati u Zagreb. On u Bruxellesu sudjeluje na sastanku ministara obrane NATO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je rekao da Vojno-obavještajna služba (VSOA) ne može nadzirati civilnu instituciju jer je to tvrtka koja radi civilni program, civilne zrakoplove i na tržištu je.

Banožić je kritizirao saborske zastupnike poput Franka Vidovića i predsjednika Republike Zorana Milanovića koji tvrdi da je njegovo ministarstvo to moralo znati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Vidim da se uistinu netko želi poigrati sa sustavom obrane i stvoriti određeni kaos u komunikacijskom smislu, izvještavajući građane na netočan i nekorektan način. Čudi me da jedan zastupnik poput Franka Vidovića može izvaliti da smo mi to trebali znati”, kaže Banožić.

Dodaje da ministarstvo ne sudjeluje u radu skupštine toga društva, niti ima bilo kakav nadzor nad tom tvrtkom, nego sam ugovorni odnos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je se sada ministarstvo želi uključiti u izbor članova uprave kako bi bili izabrani stručni ljudi i kako bi imali jasnu komunikaciju.

“Ja u ovom trenutku doista ne znam tko organizira te sastanke u ZTC-u. Što se tiče Milanovića, mogu reći da se, kadgod se dohvatimo rješavanja nekog problema, on i njegova ekipa počnu tresti”, rekao je Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da će se "s obzirom na probleme koji su se nagomilali u ZTC-u", održati sastanak s ministrom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivanom Paladinom, predsjednikom Upravnog vijeća CERP-a (Centar za restrukturiranje i prodaju, pravni sljednik Agencije za upravljanje državnom imovinom) na temu ZTC-a.

"Morat ćemo proći taj dio vezan za upravu i izvještavanje” rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo