štimac i kusovac u rtl direktu / 'Mimohod pokazuje vojsku koja je prije 20 godina pobijedila i sada se time želi ponositi'

Naši stručni komentatori - umirovljeni general, nekadašnji zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Josip Štimac te vodeći vojni analitičar Zoran Kusovac - bili su gosti večerašnjeg RTL Direkta.

3.8.2015.
22:41
VOYO logo
Image
'oluja 20 godina poslije' /

Mimohod Oružanih snaga pratite danas od 16,30 na RTL Televiziji uz Igora Bobića

Image
'oluja 20 godina poslije' /

Mimohod Oružanih snaga pratite danas od 16,30 na RTL Televiziji uz Igora Bobića

Naši stručni komentatori - umirovljeni general, nekadašnji zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Josip Štimac te vodeći vojni analitičar Zoran Kusovac - koji će u utorak iz posebno izgrađenog studija RTL-a Danas u središtu Zagreba s Igorom Bobićem gledateljima donijeti analizu i dosad nepoznate činjenice o tehnici i ljudstvu Oružanih snaga te pobjedi u Oluji, bili su gosti večerašnjeg RTL Direkta.  

Generale Štimac, znamo da je operacije Oluja počela 4. kolovoza u pet sati ujutro. Možete se sjetiti gdje ste bili i što ste radili 3. kolovoza u ovo doba?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ŠTIMAC: Tada smo u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu već imali određene ciljeve po kojima ćemo djelovati kako bi onesposobili zapovjedna mjesta, centre veze, komunikacijske sustave, čime bi paralizirali njihov zapovijedni sustav. 

Dugo se akcija planirala, svi sudionici Oluje kažu nisu mogli dočekati taj znak krećemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ŠTIMAC: Priprema za oslobođanje počela je praktički već 91-92. godine kada je sklopljeno Sarajevsko primirje i otada je počela priprema što se tiče obuke na avionima. Dobili smo MIG-ove, imali smo 24 kao najubojitije naoružanje u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i sve ono ostalo što je bilo potrebno. Obučavali smo i za navođenje radarima, imali smo i brigadu protuzračne obrane - znači kompletno sve što jedno zrakoplovstvo treba imati kad je u pitanju vođenje rata. Kad je počela sama Oluja, mi smo imali sve pripremljeno. 

Zorane, pratili ste pripreme za mimohod. Vidjeli ste dio toga s čime raspolaže Hrvatska vojska. U usporedbi s razdobljem otprije 20 godina postoji razlika, zar ne? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KUSOVAC: Svakako. Prije svega, to je danas jedna manja, profesionalna vojska i vojska koja je daleko bolje pripremljena, u kojoj su materijalna i tehnička sredstva bolje usklađena. Logistički je jednostavnije današnju vojsku podržavati. Modernija je, brža i sposobnija. Daleko bliže 21. stoljeću. 

Vama generale? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ŠTIMAC: Prije 20 godina bilo je dosta improvizacije. Sada su se uveli uglavnom standardni postupci. U međuvremenu smo ušli u NATO i EU, puno toga je otišlo naprijed. Sada smo vrlo dobro opremljena i obučena vojska. Uspoređujući s onime što sto imali u ratu, danas je daleko standardnija i obučenija.  

U pripremi do sada bilo je puno prijepora oko toga treba li mimohod ili ne. Zašto se on radi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KUSOVAC: Mimohod je jedno pokazivanje vojske, mimohodi su simbolični. Postoje razni, a ovo je simbolični mimohod koji prikazuje vojsku. Mogu biti i mimohodi prijetnje, a ovo nije takav. On pokazuje jednu vojsku koja je prije 20 godina pobijedila i sada se time želi ponositi te pokazati da je to moderna vojska koja nije prijetnja niti ugroza nekome. To je vojska koja može odgovoriti zadaćama koje bi sutra imala u obrani.

Generale, vi ste u mimohodu '95. upravljali MIG-om Kockica?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ŠTIMAC: Da, prva tri MIG-a su išla sa zastavom RH crven-bijeli-plavi. Tri aviona su bila, svaki je puštao jednu boju, ja sam puštao plavu. Iza nas je išlo 15 MIG-ova koji su djelovali i u Bljesku i Oluji. 

Sutra ćemo opet vidjeti eskadrilu koja je kompletirana napokon nakon dugo vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ŠTIMAC: Hrvatska vojska ima osobinu fleksibilnosti. Hrvatska mora biti uspješna i zrakoplovstvo je zahvaljujući svojim ljudima žilavo i neuništivo.

Uz mimohod, na što građani moraju obratiti pozornost?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KUSOVAC: Što se tiče vojnika, to su prije svega bojne koje nastavljaju tradiciju ratnih brigada. Što se tiče naoružanja, ima tu svega. Od moderniziranih helikoptera, oklopnih vozila na kotačima Patria koji su djelomice proizvedeni u Hrvatskoj, potom tu ima dosta specijaliziranih vozila, bespilotnih letjelica te dosta interesantnih stvari koje postoje s razlogom.

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo