u vezi vučića / Pupovac: 'Nije se smjelo dogoditi da Vučić ne može doći u posjet u Jasenovcu'

Image
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Milorad Pupovac održao je izvanrednu konferenciju za medije vezi zabrane posjeta Jasenovcu Vučiću, koji je bio planiran za danas

17.7.2022.
14:07
Neva Zganec/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što se otkrilo da je srpski predsjednik Aleksandar Vučić danas htio posjetiti Jasenovac, što je Hrvatska Vlada odbila i zabranila mu ulazak u državu, nižu se reakcije političkih vrhova dviju država.

Vučić je, prema izvorima Jutarnjeg, kontaktirao predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i rekao mu kako planira privatni posjet Jasenovcu.  Pupovcu je navodno rekao da dolazi u privatni posjet Hrvatskoj i ako želi da mu se može i on pridružiti, a ako smatra da to treba, da obavijesti i hrvatsku Vladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do ovakve situacije i odlučivanja nije smjelo doći., nije se smjelo dogoditi da predsjednik Republike Srbije ne može doći u posjetu Jasenovcu. Nije se smjelo dogoditi da se traže alternativni načini da se događaj osigura. Posebno se nije smjelo dogoditi jer je već dva puta u godinu dana postojala komunikacija o datumima kada bi se to moglo dogoditi. Pa su se strane oko toga sporazumjele i odgodile. Ovaj put je komunikacija izostala. Oj napor da se osigura komunikacija je propao. I to je ozbiljan problem", rekao je.

Kazao je da se radi o osjetljivom i traumatičnom pitanju, kao i bolnom za odnose između Hrvata i Srba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Plašimo da ionako loši odnosi između Hrvatske i Srbije mogu biti dodatno pogoršani", rekao je Pupovac.

"Ovaj slučaj je pokazao da nema ni elementarnih preventivnih mehanizama komunikacije da se izbjegnu krizne okolnosti, kamoli da se progresivno komunicira o pitanjima od zajedničkog interesa za obije zemlje. Da se sačuva postignuti nivo prava Srba u Hrvatskoj i da se unaprijedi nivo prava Hrvata u Srbiji", kaže Pupovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da smatra kako je ovo posljedica odsustva bilo kakvih ozbiljnih namjera da se suradnja unaprijedi.

"Što se tiče Jasenovca, to je mjesto za iskazivanje pijeteta prema strašnom zločinu i jednako strašnom broju žrtava. Gdje se potvrđuje i pokazuje priznavanje tih žrtava, na kojem se gradi povjerenje, naročito između Hrvata i Srba", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo što se dogodilo ovih dana nosi u sebi elemente nedovoljne svijesti o tome što je Jasenovac i što bi trebao biti. I nedovoljnog slušanja nas o tome, kad su posrijedi Jasenovačke i sve druge žrtve", kaže.

Rekao je i kako se nada da sve ono što je bilo posloženo kao progresivan iskorak u odnosima Hrvatske i Srbije, pravima manjima, neće biti potrgano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A slomova je mnogo. Pozivam sve da spriječe daljnju eskalaciju", poručio je.

"Rat je podijelio Hrvate i Srbe. Sada ih je nova svjetska konfrontacija  dodatno podijelila. Treba učiniti sve da nitko ne bude politička žrtva tih novih podjela i udaljenosti., posebno ne predstavnici i pripadnici manjima, obični građani i ljudi koje poslovni interesi, privatni interesi, upućuju jedni na druge", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nisam bio ničiji ovlaštenik'

Dodao je i kako se nada da će se posjeta koja je bila planirana i ostvariti te kako će odnosi Srbije i Hrvatske nakon ovog "opasnog" iskustva unaprijediti.

Na pitanje je li upravo on bio neslužbeni izvor koji je obavijestio Vladu o posjetu Vučića i koliko je puta od zatražio posjetu, Pupovac kaže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naše komemoracije u Jasenovcu su opterećene našim pitanjima. U kojima ni mi svi nismo uvijek u Jasenovcu, za to ima ozbiljnih razloga koje se ne smije gubiti iz vida niti prelaziti preko njih. Mi smo u dobroj volji ove godine biti tamo, nakon što smo neke stvari dogovorili. Nadam se da ćemo te dogovore ispoštovati, jer prijašnjih godina nije bilo tako. Prijatelji  kolege poput profesora Krausa koji predstavlja židovsku zajednicu nisu ove godine bili tamo. Što se tiče termina, morao bih vidjeti koji su to točno datumi bili", rekao je.

Kazao je kako je prva posjeta bila komuniciranja u kasnu jesen ili ranu zimu te zatim u kasno proljeće ove godine. Dodao je da je komunikacija protekla na veoma služben način, te da su zbog određenih razloga oni odgođeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam zašto je ovdje izostala komunikacija, vidio sam rizike koje to nosi i izložio sam se. I ne prvi put. Znam a ću i nakon ovoga biti predmet obijesnih napada s obije strane", rekao je Pupovac.

Na pitanje novinara da li to znači, da je suprotno tvrdnjama iz Vlade, bilo službenih obavijesti kazao je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja nisam bio ovlaštenik ničiji, ali kada sam bio obaviješten, smatrao sam svojom dužnošću, nakon što sam debelo promislio, znajući u čemu to može završiti, da prokušamo spriječiti da se dogodi loše., dogodilo se loše, ali moglo se dogoditi još i gore", rekao je.

Kazao je i kako ne može komentirati navode da se radi o pokušaju političke provokacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dolazak predsjednika Republike Srbije u Jasenovac ne bi smio biti provokacija. Ako je stanje tako da se to može shvatiti kao provokacija, onda je problem u stanju odnosa", zaključio je Pupovac.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo