MILORAD PUPOVAC POSTAJE NEPRIJATELJ BROJ 1; Branitelji kreću u akciju: / Tražit će očitovanje Plenkovićeve Vlade

Image
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
27.8.2019.
12:42
Sandra Simunovic/PIXSELL
VOYO logo

Motivirani posljednjim izjavama predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca, koji je u intervjuu za portal Radiosarajevo.ba rekao da Hrvatska postaje čimbenik nestabilnosti na prostoru bivše Jugoslavije jer se u njoj promovira nesnošljivost prema drugim narodima i pokušava rehabilitirati ustaštvo, u čemu važnu funkciju imaju pojedini pripadnici Katoličke crkve, neke političke stranke i braniteljske udruge, Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata planira zajedno s još dvije braniteljske udruge sutra održati konferenciju za novinare na kojoj se planiraju obratiti Vladi i ostalim institucijama.

"Tražimo od Vlade da nam kaže podržava li ona Milorada Pupovca ili se ograđuje od njegovih posljednjih izjava u kojima je modernu Hrvatsku usporedio s NDH, a braniteljske udruge nazvao glavnim remetilačkim faktorom u Hrvatskoj, pa još kaže i da smo ustašoidni. Nas zanima je li to stav koalicijske Vlade i parlamentarne većine u kojoj je i stranka SDSS s Pupovcem na čelu", upitao se Zoran Maras, predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Elementi kaznenog djela

Maras je najavio da će tražiti reakciju saborskog Odbora za ratne veterane, Državnog odvjetništva i Ministarstva unutarnjih poslova, te je rekao kako u izjavama Milorada Pupovca postoje "elementi kaznenog djela protiv Republike Hrvatske".

"Reagirat ćemo u vezi s tim što nas uspoređuju s NDH i ustašama. Iskreno smo nezadovoljni izjavama koje dužnosnici daju u vezi s braniteljskom populacijom stavljajući nas u kontekst Drugog svjetskog rata, a između njega i Domovinskog rata ne mogu se vući nikakve paralele", smatra Krešimir Maretić, predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi koji također sudjeluje u organizaciji konferencije za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PUPOVAC OŠTAR U INTERVJUU ZA RADIOSARAJEVO: /

'Hrvatska je crna ovca i faktor nestabilnosti u regiji, ovdje se rehabilitira ustaštvo'

Image
PUPOVAC OŠTAR U INTERVJUU ZA RADIOSARAJEVO: /

'Hrvatska je crna ovca i faktor nestabilnosti u regiji, ovdje se rehabilitira ustaštvo'

Raskid s Pupovcem?

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, Ministarstvo branitelja je upoznato s nezadovoljstvom među braniteljskim udrugama u vezi izjava Pupovca, ali se nadaju da će uz razgovor doći do nekog rješenja. Iz HDZ-a neslužbeno kažu da nije isključeno da će desno krilo HDZ-a zatražiti raskid koalicije sa SDSS-om i Pupovcem.

Sugovornici Jutarnjeg lista smatraju da je Vlada dovoljno osudila događaj u kafiću nedaleko od Knina, koji i oni osuđuju. Ipak, s druge strane, stava su da Vlada ni na koji način nije reagirala na Pupovčeve izjave o braniteljskoj populaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo