'MILO, DOĐI KOD MENE...': / Žena je upitala Mjesni odbor Jakuševec imaju li gas maske za stanovnike. Odgovor je sramotan!

Image

'Imam milo.... Dođi kod mene... Možda ih upotrijebiš i za nešto drugo', glasio je odgovor predstavnika lokalne političke vlasti u tom zagrebačkom naselju

25.7.2019.
15:57
VOYO logo

Požar na zagrebačkom odlagalištu otpada Jakuševec izbio je u srijedu oko 19:20 i tako zbunio i zabrinuo građane Zagreba, posebno stanovnike Jakuševca i Novog Zagreba. Na službenim stranicama Grada Zagreba nije pisalo ništa o požaru niti o kvaliteti zraka nakon dima i vatre pa su stanovnici Jakuševca pokušali odgovore na svoja pitanja saznati na službenom Facebook profilu Mjesnog odbora Jakuševec.

Image
BANDIĆ O POŽARU NA JAKUŠEVCU: /

'Ugroza građana nije u pitanju'; Stručnjaci tvrde: 'Lebdećih čestica ima nešto više'

Image
BANDIĆ O POŽARU NA JAKUŠEVCU: /

'Ugroza građana nije u pitanju'; Stručnjaci tvrde: 'Lebdećih čestica ima nešto više'

Na Facebooku su stanovnici ispod videa požara koji je objavio Mjesni odbor Jakuševec raspravljali o tome gori li opasan otpad pa su u strahu od onoga što udišu postavljali razna pitanja. Tako je jedna stanovnica Jakuševca pitala "ima li Jakuševec gas maske za stanovnike" piše Dnevnik.hr. Nakon toga uslijedio je odgovor administratora službene stranice Mjesnog odbora koji je sablaznio sve koji su komentirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Imam milo.... Dođi kod mene... Možda ih upotrijebiš i za nešto drugo", glasio je odgovor predstavnika lokalne političke vlasti u tom zagrebačkom naselju. Osim što je odgovor sramotan i gnjusan, on koketira i sa seksizmom.

Dok su neki komentirali da je odgovor "fuj", neki su bili konkretniji poput jedne korisnice čiji komentar nažalost nije dobio odgovor: "Vi razumijete da se javljate sa službene i javne stranice MO? Je li to službeni stav MO Jakuševac o ovom problemu?". Stanovnica koja je pitala za gas maske nakon odgovora komentirala je "Renato, srami se" što pokazuje da su sudionici rasprave misle da je odgovoran Renato Vrban, predsjednik Mjesnog odbora i član Bandićeve stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Količine štetnih plinova u zraku ne odstupaju od graničnih vrijednosti'

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" priopćio je u četvrtak da je obavio mjerenja i kemijske analize uz samo požarište na Jakuševcu te ustanovio kako razina štetnih plinova u zraku ne odstupa od graničnih vrijednosti.

"Odmah nakon poziva Državne uprave za zaštitu i spašavanje, djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' izišli su na teren i obavili potrebna mjerenja i kemijske analize, te je provedenim mjerenjem ustanovljeno je kako razina štetnih plinova u zraku ne odstupa od graničnih vrijednosti, a u tijeku su daljnja mjerenja", priopćio je zavod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjerenja su provedena na dvjema lokacijama, uz samo požarište te u naselju Jakuševec i to ugljikovog monoksida (CO), ugljikovog dioksida (CO2), sumporovog dioksida (SO2), dušikovih oksida (NOX) i formaldehida zbog trenutnog onečišćenja, a također su uzeti uzorci zraka za dodatne kemijske analize.

U trenutku mjerenja, navedeni parametri nisu prelazili maksimalno dozvoljene koncentracije, a ispitivanja su ponovljena i u jutarnjim satima te također nisu zabilježene povišene vrijednosti trenutnih mjerenja, ističe zavod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče zabilježenih povišenih satnih vrijednosti parametra PM10 (lebdeće čestice veličine do 10 µm) tijekom noći i jutra kao posljedica taloženja izgorjelog materijala na stalnoj postaji Državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka u nadležnosti Ministarstva zaštite okoliša i energetike u Dugavama, Zagreb-3, a gdje mjerenja provodi Državni hidrometeorološki zavod, NZZJZ navodi da su u tijeku daljnja mjerenja i da će o eventualnim novim rezultatima pravovremeno obavijestiti javnost.

NZZJZ građanima preporučuje da drže zatvorene prozore, izbjegavaju pojačanu tjelesnu aktivnost te nepotrebno zadržavanje u neposrednoj blizini požarišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Reciklažnom dvorištu Prudinec na Jakuševcu u srijedu u večernjim satima izbio požar, čije je gašenje još uvijek u tijeku, a kao posljedica se nad dijelovima Zagreba nadvio dim.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo