Ponovno burno u Saboru / Milinović: 'Da sam na Oreškovićevom mjestu, podnio bih ostavku. Ova vlada nema smisla'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Priopćenje ministra je da je odbijen otkup, što je prvi takav događaj u povijesti. Mislim da smo jedina zemlja koja je to doživjela, od stranih investitora ili, kako volim reći, lihvara', kazao je Petrina

3.6.2016.
10:30
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Darko Milinović, HDZ-ov član predsjedništva, obrušio se na Vladu i prozvao je premijera da je neodgovorno, pet minuta prije zakazane sjednice Vlade napustio Banske dvore, istaknuvši kako bi on podnio ostavku da je bio na Oreškovićevu mjestu. Smatra da ova Vlada nema smisla i da ga isključuje optuživši ga za nestabilnost.

"Neodgovorno je od njega da pet minuta prije Vlade napusti zgradu Vlade, osim u slučaju, ne daj Bože, smrtnog slučaja. Da ova Vlada ne funkcionira pokazatelj je i to da, kad je on već morao otići, zašto potpredsjednik Vlade nije nastavio sjednicu? Zato postoji prvi potpredsjednik Vlade. To je dokaz da ova Vlada ne funkcionira", rekao je Milinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oreškovića smatra prvim koji je promovirao kriznu situaciju u Vladi. 

"Zato jer dva mjeseca nije htio supotpisati razrješenje prvog obavještajca Hrvatske. Nije uvažio mišljenje prvog potpredsjednika Vlade koji je zadužen za nacionalnu sigurnost o novom čovjeku u obavještajnoj agenciji. To je prva kriza koja je obilježila cijelu ovu Vladu. Non-stop su krizne situacije", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milinović zagovara novo preslagivanje Vlade na čelu s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom ili pak nove izbore.

Maras: 'Karamarko, ako si frajer, reci da idemo na nove izbore. Ja nemam posla s obavještajnim klošarima'

Gordan Maras je prozvao Karamarka rekavši da predsjednik HDZ-a koristi obavještajnu zajednicu za napade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Karamarko, ako si frajer, reci idemo na nove izbore, jer radite nam štetu. A ne on šalje svoje potrčke tu da napadaju svog premijera! Ja nemam posla sa obavještajnim klošarima. Očito je da Karamarko koristi obavještajnu zajednicu za napade", rekao je on.

HDZ-ovac se pita koga je pomilovala grizlijeva šapa, Strenja Linić mu dobacila da za laži prima novac

Saborski zastupnik HDZ-a Petar Škorić upozorio je u petak na, kako je rekao, moguću sumnju u 'političku financijsko koruptivnu hobotnicu' vezano za PR agenciju Grizli, te upitao "koga je sve pomazila Grizlijeva šapa" aludirajući na medijske napise da je istoimena PR agencija za svoje klijente ugovarala sastanke s Mostovim ministrima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PR agencija Grizli u kampanji je zastupala Most nezavisnih lista.

"Kako je moguće da jedna agencija koja radi za jednu političku opciju, nudi osobama usluge posredovanja uz financijsku nadoknadu. Vrhunac morbidnosti je traženje novca za podizanje kaznene prijave protiv ljudi. Ovo je školski primjer koruptivnog odnosa", izjavio je Škorić nakon stanke koju je zatražio na saborskoj sjednici. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako PR agencija koja radi za Most, posreduje da ministri iz njihove kvote iskoriste svoj monopol koji imaju kao ministri, i diskrecijsko pravo odlučivanja, i ako je kontakt s ministrom usluga koja ima cijenu na tržištu, sasvim je jasno, kaže Škorić, da je tu riječ o korupcijskoj aferi.

Ističe da nije riječ samo o jednoj političkoj opciji nego i o HTV-u kao javnom servisu građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postavlja se stoga pitanja nalazi li se i HTV u ovoj aferi, i zato bih upitao šefa programa kako to da je Grizli mogao staviti na papir organiziranje određene političke emisije na HTV-u", pitao se HDZ-ov zastupnik Škorić.

Kazao je i kako nije normalno da porezni obveznici gledaju emisije koje ugovara PR tvrtka kako bi nekog blatila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tražio je i da se ispita "ima li misteriozno dvostruko gostovanje u predizbornom vremenu tadašnjeg gradonačelnika malog hrvatskog gradića, veze s možebitnom korupcijom između Grizlija i vodstva HRT-a i urednika pojedinih emisija".

"Imamo previše indicija koje ukazuju na neprihvatljivo djelovanje i političko medijsku korupciju neviđenih razloga pa bi bilo razumljivo da Državno odvjetništvo provjeri te navode kao i to  je li Grizli i njegov vlasnik Bauer radio za SDP i je li imao slične ugovore", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Škorićevog izlaganja "Mostovka" Ines Linić Strenja pozivajući se na povredu Poslovnika poručila je tom HDZ-ovom zastupniku kako se nada da će "za ovo što je izgovorio biti adekvatno nagrađen".

Petrina zbog odbijanja obveznica traži da se Saboru obrati premijer ili ministar financija

Nezavisni saborski zastupnik Stipe Petrina zatražio je u petak da se Saboru obrati premijer Tihomir Orešković ili ministar financija Zdravko Marić i objasne okolnosti pod kojima su dan ranije investitori u Londonu odbili hrvatske euroobveznice u iznosu od oko milijardu eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Priopćenje ministra je da je odbijen otkup, što je prvi takav događaj u povijesti. Mislim da smo jedina zemlja koja je to doživjela, od stranih investitora ili, kako volim reći, lihvara", rekao je Petrina nakon desetominutne stanke na zahtjev više klubova zastupnika.

Podsjetio je da su hrvatske obveznice lani plasirane uz prinos od 3 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Premijer je ovih dana rekao da su investitori optimistični. Naravno da jesu jer obveznice po visokim cijenama ulijevaju optimizam. No, ministar je zatajio važnu stvar, jesu li nam nudili otkup po kamati od 5,6 posto, kao onima čije su obveznice jako rizične ili nenaplative, što nas uvodi u ružan scenarij", kazao je Petrina.

Tumači kako su mogući različiti scenariji po kojima su obveznice odbijene. "Prvi scenarij je mogući politički pritisak HDZ-a na Most, da ih uvjeri da će doći do sloma proračuna. To stvara jako ružnu sliku o najvećoj vladajućoj stranci, koja time pokazuje da je spremna i na bankrot države da bi ostala na vlasti", rekao je Petrina i zatražio da se Saboru obrate premijer ili ministar financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo