stometarski trezor / Milijuni kovanica kune slijevaju se u halu u vojarnu Croatia u Novom Zagrebu

Image

Do sad je iz opticaja povučeno oko 2600 tona kovanica ili polovica od procijenjene količine te su iz Hrvatske narodne banke iznenađeni brzinom kojom građani vraćaju novac

14.1.2023.
12:06
VOYO logo

Milijune kovanica hrvatskih kuna Hrvatska narodna banka (HNB) počela je spremati u stometarsku halu u sklopu vojarne Croatia u Novom Zagrebu.

Kako donosi Večernji list, s izgradnjom hale su kasnili pa je MORH ponudio zamjensko, privremeno skladište u kojemu je Hrvatska narodna banka (HNB) mogla početi odlagati kovanice kuna. Hala, kao trezor HNB-a za kovanice, građevinski je dovršena nedavno, tako da je HNB mogao početi opremati trezor i nadzornom i sigurnosnom opremom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz HNB-a potvrđuju da je u hali već jedan dio povučenih kovanica kune, a da je drugi dio u privremenom skladištu te će se premjestiti u halu.

"Do sada je iz optjecaja povučeno oko 2600 tona kovanica kune i naši građani još uvijek masovno polažu i mijenjaju kovanice kune u bankama", kažu iz HNB-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodali su i da su iznenađeni brzinom kojom su građani vraćali novac, da je već iz opticaja povučena polovica kovanica, a procjenjuje se da ih je sveukupno 5200 tona i ukupne vrijednosti 1,1 mlrd. kuna, odnosno oko 146 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo