Milanoviću mandat najranije krajem tjedna

12.12.2011.
17:05
VOYO logo

Naime, izborni rezultati postat će konačni najranije krajem ovog tjedna, a najkasnije početkom idućeg tjedna, zbog žalbenog roka jer je jedan od sudionika parlamentarnih izbora tek u ponedjeljak dobio rješenje kojim mu je DIP odbio prigovor na tijek izbora.

Riječ je o Ermini Lekaj Prljaskaj iz Selca, kojoj je DIP odbio prigovor na rezultate izbora. To znači da joj utorak i srijedu teče 48-satni rok za eventualno podnošenje žalbe Ustavnom sudu, koji zatim u istom roku mora donijeti rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tek kada se riješi taj prigovor, rezultati će postati konačni, a nakon toga, ništa ne stoji na putu predsjedniku Ivi Josipoviću da Zoranu Milanoviću uruči odluku kojom ga imenuje za mandatara nove vlade. Iako se prvotno najavljivalo da će ta odluka 'pasti' već u prošlu subotu, izgledno je da će se ona dogoditi u utorak ili srijedu.

Prema proceduri, nakon što uruči odluku o mandataru, predsjednik Josipović će odrediti i dan kada će sazvati prvu, konstituirajuću sjednicu Sabora, na kojoj će se birati predsjednik Sabora. Spekulira se da će to biti prije Božića, 21. ili 22. prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović pak, nakon imenovanja mandatarom, ima rok od 30 dana u kojemu treba sastaviti svoju vladu i, zajedno s programom vlade, predstaviti je Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo