Milanović: Tko je premijer, gospođa Kosor ili ja?

27.1.2011.
17:38
VOYO logo

"Ne želim biti neugodan niti ironičan, ali osam mjeseci prije izbora to nema smisla. Vlada koja ima mandat mora znati koji su joj prioriteti", izjavio je Milanović novinarima u Saboru, zamoljen za komentar premijerkina poziva koji je uputila na konferenciji u sklopu projekta "Novi model rasta hrvatskog gospodarstva".

Istaknuo je da je sličan poziv uputio prije godinu dana, ali da na njega nije dobio odgovor, te dodao kako je Vlada odavno već trebala odrediti prioritete, "ali ona to očito ne zna i to nije dobro".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prioriteta ne može biti stotinu, kao što smo vidjeli kod Vlade. Imate pet ili 10 prioriteta i na njih usredotočite svoje napore, državni novac, kredite i onda radite svoj posao, radite ga puni mandat", rekao je Milanović.

'Ta primjedba nema puno smisla'

"Odgovornost Vlade je velika, najveća, i na kraju se svodi bilanca i vidi tko je i što radio, a tko je samo pričao i nije radio. Po Vladinom popisu od stotinjak prioriteta najbolje se vidi što sve Vlada nije radila, a mogla je raditi, barem neke od tih projekata. Nije ih radila i to je bilanca djelovanja Vlade Ive Sanadera i vlade Jadranke Kosor", ocijenio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan kako gleda na prozivke premijerke Kosor da se SDP ne bavi konkretnim problemima u državi, nego da samo obećava, Milanović je odgovorio protupitanjem: "Tko je premijer, gospođa Kosor ili ja?"

Naglasio je da Vlada snosi odgovornost, ima instrumente upravljanja državom, vodi unutarnju i vanjsku politiku, predlaže proračun i njime raspolaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne želim ulaziti u svađu s gospođom Kosor, ali ako je to rekla, ta primjedba nema puno smisla", kazao je.

Napad na Čačića je skretanje pozornosti

Novinare je zanimalo i kako doživljava jučerašnji napad HDZ-a na Radimira Čačića, čelnika HNS-a, koji je glavni SDP-ov koalicijski partner, kojega su optužili za privatizacijske malverzacije i najavili policijsku istragu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović to smatra pokušajem skretanja pozornosti s HDZ-ovih problema, "njihove korumpiranosti, svega onoga kroz što prolazi HDZ", a naročito, rekao je, kada se izvlače neki slučajevi stari 20 godina.

Upitan ne smatra li to napadom na cijelu tzv. kukuriku koaliciju, po principu prvo Čačić, a onda SDP-ovci, odgovorio je da takav napad "bez argumenata, ako pričate sve što vam padne na pamet", prije svega doživljava kao "napad na poštenje i zdrav razum".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za SDP nema prodaje nacionalnih prirodnih resursa

Zamoljen za komentar nagađanja o davanju autocesta te šuma i voda u koncesiju, Milanović je istaknuo kako su SDP-ovi prioriteti da nema prodaje hrvatskih nacionalnih prirodnih resursa, HEP-a, nego da se može razgovarati tek o prodaji nekih poduzeća koja posluju po tržišnim uvjetima ili o partnerstvu ako je, primjerice, riječ o osiguravajućim kućama.

"Ali, o prodaji hrvatskih nacionalnih resursa kojima upravljaju hrvatska državna poduzeća nema govora, to je nepotrebno i time u stvari samo podgrijavamo netočne teze da će Hrvatska ulaskom u EU izgubiti kontrolu nad svojim resursima, da će nama upravljati drugi", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koncesije su priznanje slabosti Vlade

Naglasio je da Hrvatsku nitko ne tjera da proda svoje prirodne resurse.

"Takvu odluku može donijeti samo slaba i izgubljena vlada koja ne zna što su joj prioriteti i koja resursima ne zna upravljati", ocijenio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović je rekao da se može razgovarati samo o koncesijama, ne o prodaji, ali da ne vidi razloga da se autoceste daju u koncesiju.

"To je samo priznanje slabosti i neuspjeha Vlade, dakle nemam novca i idemo vidjeti kako možemo nešto sitno iskamčiti. To nije strateško promišljanje, na to vas tjera nevolja, a vlada koja pod pritiskom nevolje nije stabilna vlada", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201101260232006 arti-201101260398006 arti-201101270398006 arti-201101250796006

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo