PREDSJEDNIK O SVEMU / Milanović o uhićenjima: Ovo je blamaža. Ono malo povjerenja u institucije razbijeno je kao kineska vaza

Image
Foto: RTL

Predsjednik Zoran Milanović daje izjavu oko najnovijih uhićenja

16.11.2021.
14:08
RTL
VOYO logo

Predsjednik Zoran Milanović je u utorak nakon dodjele nagrade "Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost“ u zagrebačkoj Staroj Gradskoj vijećnici komentirao najnovija uhićenja. 

Evo što je rekao: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je blamaža DORH-a i to moram reći! Tajming je interesantan, rade nešto da bi nešto prikrili. Interesantan je tajming. Rade nešto, da bi nešto prikrili… Prošlo je dva dana od zabrinjavajućih kontradiktornih izjava voditeljice Europskog ureda u Zgrebu i  bivše ravnateljice Uskoka Tamare Laptoš i njezine nasljednice Marušić o istoj temi istraga protiv Žalac, radi čega je Olaf na kraju preuzeo istragu i odredio pritvor. Jesu li na tome radili DORH i Uskok ili je to držao u ladici? Netko od njih dvije govori totalnu neistinu. Ako je to Laptoš, ne vidim posebnog razloga da do radi.

Ako to radi Uskok i DORH te govore neistinu, za što imaju razloga i motiva, onda trebaju otići odmah. I da mi netko slučajno ne kaže da je ovo pritisak na pravosuđe. Ovo je pritisak na jetru  i gušteraču hrvatskih građana. Ono manje povjerenja građana razbijeno je kao kineska vaza i ne može je nitko zalijepiti.Olaf je prema riječima Laptoš preuzeo predmet na kojem hrvatski DORH nije radilo ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o, prema navodima istrage, nezabilježenoj pljački europskih fondova i to od čelnice sustava, ne neke činovnice, ona je vrh vrhova. Preuzeo je OLAF nakon što se u Hrvatskoj nije radilo ništa, bio je mrtav. Pitanje je zašto se nije radilo ništa. Vjerojatno da se nekog zaštiti.

To je naprosto neobjašnjivo i priopćenje ravnateljice Uskoka, koji je dala je preko YouTube-a... Američki su cijelo vrijeme pred kamara, što je hrvatski Uskok zaštićen kao papa? Pa jedan je papa!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na Agrokor za koji je rekao da je napravljena katastrofalna greška u vještačenju jer su vještaci bili u sukobu interesa. 

"U ovom predmetu napravljena je katastrofalna greška angažiranjem vještaka, a tu se sve svodi na vještačenje, koji je bio u sukobu interesa. To je od početka bilo suđeno na propast i blamažu. Što misle da odvjetnici Todorića neće primijetiti? To se vidi s Mjeseca, to je doslovno servirano obrani Todorića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je čelništvo DORH-a i Uskoka: 
"Čelna je osoba vrhovni zapovjednik kao u vojsci i odlučuje o svemu, ne polaže račune. Ravnateljica Uskoka je jedan od zamjenika ravnateljice DORH-a ali posebno izdvojen zbog specifičnosti ureda. To je sustav u kojem na kraju odlučuje jedna osoba i kod koje se svi podaci slijevaju, nekad Bajić, Cvitan, pa ova zadnja osoba za koju sam upozoravao kako je došla na čelo temeljem namještenog javnog poziva, koja se u životu nije bavila kaznenim pravom. To nije bio dobar znak, a od prekjučer je grozan znak.  

Imamo bivšu ravnateljicu Uskoka koja je, ko' za vraga, došla na čelo zagrebačkog OLAF-a, koji je predmet preuzeo nakon što DORH dvije godine nije radio ništa. Netko je, očito, imao interes da se to zataška. I onda ravnateljica Uskoka daje izjavu na YouTube gdje, ja neću reći da laže, ali ne može biti istina ni sekunde ono što je rekla Marušić i ono što je rekla Laptoš. Netko, da prostite, govori totalnu neistinu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na piranje novinara, treba li DORH-u po vertikali čišćenje, Milanović je rekao da riječ "čišćenje" neće nikad upotrijebiti. 

"Ali sam vrlo glasno prije godinu i pol dana rekao, a optužnice nigdje, a predmet banalan... taj Kovačević i Janaf. Cijeli poskupovna skalamerija je izvedena, ne znaš gdje su temelji gdje su zidovi, praćeni su neki ljudi i, u stvari, upropastili dokaze, očito je da ih nisu ni skupili. Propustila se prilika da se svi odjednom uhite i privedu. Kako je moguće da se skupila hajdučka družina u Slovenskoj tog dana, kako je moguće da nisu na to reagirali? Policija radi po nalogu DORH-a i na kraju nisu ništa napravili. Osumnjičenike su priveli nakon što je cijeli Zagreb i pola Beograda pričalo o tome da će biti privedeni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak ne kažem da je tu netko nekoga štitio. To smatram nekompetencijom. Govorio sam i da nema šanse da premijer za to nije znao za to. Sada, možda kad je OLAF u pitanju, problem je što nije znao, ali ovdje (u slučaju Kovačevića op.a) sigurno je znao, pa je Kovačević svejedno dobio još jedan mandat na čelu Janafa. Pa su onda i ministri odlazili u tu potpuno društvenu igraonicu od 45 kvadrata i izlagali se blamaži. Trebalo ih je upozoriti, ne da se vodi istraga, nego da se tamo, na primjer, skupljaju budale. Ja ne vidim što se tu radi kako treba. Kako će netko vjerovati u vjerodostojnost ako se pokrene istraga protiv druge političke opcije. Kak?"

Zamoljen za komentar prvog dana šire primjene COVID mjera, rekao je: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ćemo (Ured predsjednika op.a) po svom, nećemo maltretirati ljude. Moja tajnica, starija žena, rekla je da se neće cijepiti. Ali da ljude maltretiramo, nema šanse". 

Uskoro više...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo