'CIJELI SVIJET PATI' / Milanović o ratu u Ukrajini: 'Ne osjećam se dobro kad vidim da Rusija eksperimentira s novim oružjem'

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

'Sada bilo bi najbolje da rat u Ukrajini što prije završi. Da bude što manje mrtvih', poručio je Milanović

22.3.2022.
15:29
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik države i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović u utorak je sudjelovao u Vinkovcima na obilježavanju 15. obljetnice ustrojavanja Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. 

Nakon prigodnog obraćanja vojsci dao je izjavu za medije u kojoj je, među ostalim, komentirao rat u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 ''Hrvatsko gospodarstvo nije ugroženo, ali će imati problema. Cijeli svijet pati zbog toga. Sada bilo bi najbolje da rat što prije završi. Da bude što manje mrtvih. I da bude pravde neka, da ne bude baš po ruskom, sad je li to moguće, vidjet ćemo'', rekao je Milanović.

Upitan ima li više saznanja o padu letjelice u Zagrebu istaknuo je kako je njemu neobično da nalaz u Ivanu Vučetiću još nije gotov. ''Ja još čekam nalaz vještačenja. Nadam se da će premijer uskoro o svemu obavijestiti javnost. Ne razumijem zašto to već nije gotovo i kada ćemo znati je li bilo tragova eksploziva na letjelici'', rekao je predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ANALIZA VLATKA CVRTILE /

O dronu u Zagrebu: 'Da je bila bomba, krater bi bio drugačiji'; O Putinovom ratu u Ukrajini: 'Ovu granicu Zapad neće prijeći...'

Image
ANALIZA VLATKA CVRTILE /

O dronu u Zagrebu: 'Da je bila bomba, krater bi bio drugačiji'; O Putinovom ratu u Ukrajini: 'Ovu granicu Zapad neće prijeći...'

O stanju u BiH

Osvrnuo se na situaciju u BiH, istaknuvši da je hrvatska diplomacija "konačno napravila svoj posao". "Ako se Ukrajini daje kandidacijski status za EU, Bosna ga je zaslužila davno. Ako Bruxelles ne razumije dovoljno situaciju, onda to diplomacija treba objasniti", rekao je.

"Da se razumijemo, Hrvatska ne komada BiH, niti planira ikakvu agresiju. A bogami ni Srbija, niti Rusija, jer ne mogu. Ovo je prvi put, nakon što mjesecima trpimo svinjarije iz Bruxellesa, da je hrvatska diplomacija napravila što je trebala. Znam da je bilo teško, ali uspjeli su. Jer hrvatski je interes ravnopravnost sva tri naroda u BiH. To je jako važno za stabilnost te države", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kad vidim kako Rusija eksperimentira s oružjem...'

Komentirao je NATO i rat u Ukrajini, poručivši da NATO “nikad nije doživio moždanu smrt, ali ima problema”.

“Spomenuli ste dron; to nisu ni Mađari uspjeli identificirati. To NATO ne može raditi, to nije posao NATO-a. Osim ako ne uđemo u svjetski sukob i aktivira se članak 5. Onda NATO preuzima vaše nebo, a to može samo SAD. To ne mogu ni Englezi", kazao je, pa nastavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"SAD jamči sigurnost u NATO-u. Mi smo radi europskog sna i interesa druge vrste ušli u EU, a u NATO smo ušli samo radi Amerikanaca. Ova vozila su samo američka, nismo ih dobili na poklon od bilo koga drugoga. I helikopteri koji dolaze, za koje nisu izgrađeni hangari, jer je ministar bistrooki zaspao, dolaze na poklon od SAD-a. O NATO-u sve racionalno, ne sve najbolje.

Postoje sposobnosti koje imaju Amerikanci, nema ih ni Njemačka, nema ih ni Francuska. I kad gledam kako Rusija eksperimentira s uglavnom novim hipersoničnim oružjem, onda se ne osjećam dobro i želim da to i moj zaštitnik ima, a trenutno nema. I zato mi je trenutno jako važno da to postane nešto što Amerika ima u svom arsenalu. Rusija je hladna i mračna država, ne možemo je mjeriti našim mjerilima, drukčiji su", poručio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Hrvatska je prolazila kroz svoju kalvariju'

"Rat bijesni u Ukrajini, jedna velika zemlja napala je drugu manju zemlju. I kako to često biva u povijesti, slabo se uči, a cijenu plaćaju najslabiji i najsiromašniji. Kada je Hrvatska prolazila kroz svoju kalvariju, užas, noćnu moru, podrške iz svijeta nije bilo, osim međunarodnog priznanja koje je došlo kasno, a oružje je bilo još i manje", rekao je Milanović u prigodnom obraćanju vojnicima. 

Istaknuo je kako ''ono što je prošla naša nacija nije prošla niti jedna u Europi u posljednjih 30 godina''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo