'NOVI IZBORI NAJPOŠTENIJI POTEZ' / Milanović: 'Nema panike, vjerujem da će koalicija Hrvatska raste formirati vladu'

Nije htio govoriti o, kako je rekao, hipotetskoj mogućnosti da Grabar-Kitarović raspiše priijevremene izbore zbog toga što nitko nema potporu 76 zastupnika da bude mandatar

7.12.2015.
16:40
VOYO logo

ZAGREB - Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izrazio je u ponedjeljak na Pantovčaku uvjerenje da će koalicija Hrvatska raste uspjeti formirati Vladu i dobiti većinsku potporu u Saboru, te kazao kako će im potporu dati i Stipe Petrina.

"Vjerujem da ćemo na kraju formirati Sabor i Vladu", rekao je Milanović novinarima nakon konzultacija s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović dodavši da taj proces ide polako, kao i u drugim zemljama Europe. "Nije nikakva panika i izvanredno stanje", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razgovoru s hrvatskom predsjednicom saznao je da će njegova koalicija imati potporu i Stipe Petrine, koji je u Sabor ušao na listi Mosta nezavisnih lista.

Nije htio govoriti o, kako je rekao, hipotetskoj mogućnosti da Grabar-Kitarović raspiše priijevremene izbore zbog toga što nitko nema potporu 76 zastupnika da bude mandatar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritisak je na saborskim zastupnicima

Najveći je pritisak na saborskim zastupnicima, a ne na Ustavnome sudu ili ustavnim stručnjacima, napominje Milanović. "Zastupnici se trebaju dogovoriti, pa ako treba i o konstituranju, pa o raspuštanju Sabora", kazao je ustvrdivši kako je intencija Ustava "da iznad Sabora nema nikoga i ničega".

"Bilo bi najpoštenije da se zastupnici skupe i onda odluče da se ide na nove izbore, ili da se cijeli Most opredijeli, recimo, za HDZ i idu s njima, ako je to dobro", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovio je stajalište izrečeno na današnjem sastanku s Mostom i Domoljubnom koalicijom kako je uvjet koalicije Hrvatska raste da nema koalicije ni s jednom političkom opcijom u kojoj ima osoba optuženih za teška kaznena djela, a na pitanje novinara znači li da u tom slučaju postoji i mogućnost velike koalicije odgovorio je: "Polako, korak po korak, moram se konzultirati sa strankom jer za ovo mandat nisam dobio".

Novinare je zanimalo kako to da onda koalira s HNS-om u kojem je Andro Vlahušić pravomoćno osuđen, a Milanović odgovara da je riječ o kaznenom djelu koje nije teško. Na pitanje hoće li koalirati s Branimirom Glavašem koji ima nepravomoćnu presudu za ratni zločin, Milanović odgovara: "Pa za sad nema".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje kako je svjestan svih primjedbi i težine situacije u tom pogledu, no naglašava kako je najlakše biti netko tko pristaje na sve i kameleonski je spreman prilagoditi se svakoj situaciji. "Mi to nismo", poručuje.

Ističe i kako nije važno tko je ralativni pobjednik parlamentarnih izbora jer, kaže, Ustav ne poznaje relativnog političkog pobjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ustav poznaje raspored mandata u Saboru kao uvjet za dodjelu mandata i dok toga nema predsjednica ne može nikome dati mamdat.  To može trajati nekoliko mjeseci, to je pritisak na saborske zastupnike da se opredijele, ne da se priklone. U protivnom neka se sazovu, neka se raspuste i idu opet pred hrvatske ljude. Jel' pošteno? Je", ponavlja.

Nespretan način da se razgovara o foteljama

Mostove uvjete o neovisnom mandataru te potpredsjedniku Vlade i predsjedniku Sabora iz neke od koalicija Milanović vidi kao "nespretan način da razgovaramo upravo o foteljama" i ne vidi kako je moguće da se to operativno provede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan za ocjenu čelnika Mosta Bože Petrova da je sastanak u Esplanadi povijesni jer su bili nazočni on i čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko, Milanović je odgovorio kako to nije nikakav presedan jer su zajedno sjedili i kad se odlučivalo o arbitraži sa Slovenijom. "Možda je moglo biti više i češće, ali nije", dodao je.

Vezano uz objavu dokumeta o izabranom zastupniku, bivšem SDSS-ovcu MirkuRaškoviću, Milanović kaže kako je cijela ta priča čudna. "To je neklasificirani dokument i sve je to čudno. Da se nekome tko je navodno za vrijeme rata bio hrvatski špijun daje status hrvatskog branitelja u dokumentu koji nije klasificiran. Pitanje je trenutka u kojem će takva osoba biti prokazana", kazao je te izrazio žaljenje što se to dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali to nije moj svijet i inače mislim da ljudi koji su radili u takvim sustavima, a netko to mora raditi, nemaju što tražiti u politici", dodao je.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo