Analiza ekskluzivnog intervjua za rtl / Milanović na kakvog nismo naviknuli: 'Nastupa promišljeno i odmjereno! Sve ocjene su mu racionalne'

'Ono što je možda najviše nedostajalo jesu poruke građanima o bilo kojoj temi', kaže Krešimir Macan

4.3.2020.
17:35
VOYO logo

U prvom intervjuu nakon stupanja na dužnost predsjednika Zoran Milanović je za RTL Danas, u razgovoru s našim Adrianom De Vrgnom, komentirao migrantsku krizu, probleme s koronavirusom, ali i odnos s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Predsjednik je tako poručio da zasad nema potrebe za vojskom na granici, da će u Jasenovac otići, ali u Bleiburg neće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da je suradnja s Plenkovićem dobra, a komentirao je i Aleksandra Vučića rekavši da u Beograd nema namjeru tako skoro ići.

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Krešimir Macan. FOTO: Marko Lukunić/PIXSELL

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Macan: 'Nedostajale su poruke građanima'

Ono što je tijekom cijelog intervjua bilo vidljivo jest pomirljivost novog predsjednika koja se dala primijetiti i u vrijeme kampanje za predsjedničke izbore.

"Milanović jučer bio je i dalje pomirljivi i drukčiji Milanović, ali se pomalo, ali sigurno vraća stari Zoran Milanović kakvog smo znali. Možda je i do pitanja u kojima je bilo previše hipotetskih na koja je Milanović s pravom izbjegavao odgovoriti kako ne bi nepotrebno ulazio u konflikte ili stvarao naslovnice", kaže komunikacijski stručnjak Krešimir Macan i dodaje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda je i do tipa razgovora i pitanja, no nešto je nedostajalo u tom razgovoru. Ali smo zato ponovno dobili priliku čuti kada je predsjednik prvi put čuo za kohabitaciju i još je bilo sličnih izleta u kojima je više govorio o sebi nego slao poruke građanima", kazao nam je Macan.

Kaže da je intervju sadržajno bio vrlo korektan i bez konflikta s ikim i sa stavom gdje ga je trebao imati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je možda najviše nedostajalo jesu poruke građanima o bilo kojoj temi. Mislim da se to od njega očekivalo nakon optimizma u kampanji", naposljetku će Krešimir Macan.

Image
Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Davor Gjenero. FOTO: Boris Ščitar/PIXSELL

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gjenero: 'Nastupa promišljeno i odmjereno'

S druge strane, politički analitičar Davor Gjenero kaže da novoizabrani predsjednik Milanović, od govora kojim je proglasio pobjedu, preko inauguracije, do jučerašnjeg intervjua na RTL televiziji, ne čini pogreške, nego nastupa promišljeno i odmjereno.

"S daleko više poštovanja rada institucija, i europskih i domaćih, ali i s mnogo razumijevanja za humanitarne posljedice pojedinih politika, nego što smo to nekad bili od njega naviknuli", ističe Gjenero i dodaje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve njegove ocjene su racionalne. Racionalno je to što uvjerava sugrađane da trenutno vojska na granicama nije potrebna, ali da ostavlja odškrinuta vrata za takvu odluku, ako bi se situacija na vanjskim granicama bitno pogoršala. Racionalno procjenjuje postupke Turske, kritički, ali ne bez razumijevanja za položaj te države", poručuje analitičar.

Gjenero napominje da predsjednik u javnosti daje potporu i europskim institucijama koje danas djeluju jedinstvenije nego 2015. godine, ali i hrvatskoj izvršnoj vlasti, i pridonosi povećanju povjerenja javnosti i u europske i u hrvatske javne vlasti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrlo odmjereno ustraje na svojim stavovima prema susjednoj Srbiji, jasno razdvaja svoj stav prema tamošnjim trenutnim vlastodršcima u odnosu na državu i državljane susjedne države. Izbjegava, kako sam kaže, „uhvatiti se na udice”, a u svom nastupu, u skladu s izbornim obećanjima, nastoji djelovati integrativno, u ovom slučaju nastoji politički integrirati srpsku manjinsku zajednicu u državni politički korpus", kaže Gjenero.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo