HDZ ZADOVOLJAN SASTANKOM / 'Milanović je potvrdio da nemamo ništa s prosvjedom i time sam sebe demantirao'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Predstavnici branitelja, mišljenja je Jandroković, danas su postupili vrlo odgovorno. 'Nisu došli ni sa kakvim ultimatumima i ovo je bio početak razgovora i dijaloga te se nadam se da će se sve dobro završiti', izjavio je HDZ-ov saborski zastupnik

1.6.2015.
16:45
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Član Predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković izrazio je u ponedjeljak zadovoljstvo zbog sastanka predstavnika branitelja prosvjednika iz Savske i premijera Zorana Milanovića naglasivši kako je šteta što sastanak nije održan puno ranije te ocjenivši kako je iz sadržaja razgovora potpuno jasno da je on bio nužan.

Image
ironični komentar na matića /

Glogoški: 'Šator ostaje u Savskoj, idući sastanak za tjedan dana'

Image
ironični komentar na matića /

Glogoški: 'Šator ostaje u Savskoj, idući sastanak za tjedan dana'

"U ime HDZ-a mogu izraziti zadovoljstvo današnjim sastankom i početkom razgovora. Iz sadržaja tog razgovora potpuno je jasno da je on bio nužan i velika je šteta da se on nije dogodio davno prije", izjavio je Jandroković novinarima ispred središnice HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnici branitelja, po njegovim su riječima, vrlo dobro artikulirali svoje stavove, zahtjeve, potrebe pa i frustracije. "Očito je da se samo kroz dijalog s predstavnicima državnih institucija ti problemi i ta otvorena pitanja mogu riješiti", ustvrdio je Jandroković.

Posebno je važno, kaže Jandroković, to što je tijekom sastanka predsjednik vlade kazao kako branitelji nisu politikanti niti da tu ima stranačke politike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dakle demantirao je sam sebe, demantirao je prvu potpredsjednicu gospođu Pusić, gospodina Stazića, Peđu Grbina, ministra Matića, sve one koji su u zadnjih nekoliko dana neprimjereno, vrlo agresivno i grubo optuživali HDZ da stoji iza prosvjeda. Dakle danas je izravno predsjednik vlade demantirao sve to i ustvari potvrdio da HDZ nema nikakve veze s tim prosvjedom", rekao je Jandroković.

'Premijer pokazao da brine o svakom hrvatskom čovjeku'

Potpredsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Franko Vidović (SDP) ocijenio je u ponedjeljak kako je sastanak premijera Zorana Milanovića s braniteljima prosvjednicima protekao u pozitivnom ozračju, te kako je premijer pokazao da vodi brigu o svakom hrvatskom čovjeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrlo je bitno naglasiti da je premijer sa suradnicima pokazao da vodi brigu o svakom hrvatskom čovjeku, da je voljan razgovarati o svakom problemu. I da ova vlast nije ni nenarodna niti izdajnička kao što je neki nazivaju", izjavio je Vidović novinarima u Hrvatskom saboru.

Javnost je, kaže, imala priliku vidjeti zahtjeve prosvjednika i procijeniti jesu li oni bili dovoljno dobar razlog za "ovakav intenzitet prosvjeda". S druge strane, dodaje, očito je da su se razgovori vodili cijelo vrijeme, to se vidjelo iz svega što su rekli ministri branitelja i obrane Predrag Matić i Ante Kotromanović te dio prosvjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moje je skromno mišljenje da nije bilo razloga za ovakav intenzitet prosvjeda, moglo se o tome razgovarati i prije, vrata svih institucija su bila otvorena svima", odgovara Vidović na pitanje je li se sastanak mogao održati ranije, s obzirom da branitelji u Savskoj 66 prosvjeduju duže od 220 dana.

"Ovo su problemi koji su se mogli riješiti na razini Ministarstva branitelja, u to sam čvrsto uvjeren, a poznajem tu problematiku", kaže SDP-ov zastupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidović nije komentirao činjenicu da na sastanku premijera i branitelja prosvjednika nije spomenuta smjena ministra Matića te da je premijer 'morao' spomenuti ustavni braniteljski zakon, zahtjeve na kojima prosvjednici ustraju.

"Na javnosti je da procijeni koliko su zahtjevi prosvjednika bili relevantni. Nema smisla to dalje komentirati. Bolje da svi zajedno spustimo tenzije. Otvoreni su konstruktivni razgovori i volio bih da ide u tom smjeru, radi boljitka mojih suboraca branitelja i cijele države", rekao je Vidović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matić: 'I mi smo mogli doći u odorama'

Ministar branitelja Predrag Matić Fred u ponedjeljak je nakon sastanka s predstavnicima branitelja ustvrdio da problemi što su ih oni iznijeli nisu bili razlog za postavljanje šatora te da su ti problemi veoma rješivi.

"Ono što je danas izneseno nije bio razlog za postavljanje šatora, a kamoli ovog događaja na Markovom trgu. Međutim, dogovorili smo se da ćemo se u ponedjeljak naći na jednom većem sastanku u Ministarstvu branitelja i konačno idemo tamo gdje se problemi i rješavaju", rekao je Matić nakon gotovo dvosatnog razgovora koje je s premijerom Zoranom Milanovićem i ministrom obrane Antom Kotromanovićem održao s predstavnicima branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žao mu je, kaže, da prilikom dogovora za ovaj sastanak nije bio spominjan 'dress code', te da su on i ministar Kotromanović također mogli doći u odorama i "s malo nakićenijim odlikovanjima nego što imaju prosvjednici". "Ako su željeli nekoga impresionirati, mene nisu", istaknuo je.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo