Milanovic: Izdvajanje HZZO-a malo se odgada, ali od toga ne odustajemo

13.5.2014.
16:32
VOYO logo

Milanovic je u izjavi za Hrvatski radio mogucu odgodu izdvajanja HZZO-a objasnio sporoscu pojedinih sluzbi u izmjenama pratecih zakona.

Odlucno je opovrgnuo medijske napise da se Medunarodni monetarni fond (MMF) protivi izdvajanju HZZO-a, istaknuvsi da ni MMF ni Europska komisija nisu bili ukljuceni u taj proces.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije tocno, taj proces ide i vjerojatno mu netko zeli malo i napakostiti. Ici ce u cilju racionalnijeg i transparentnijeg poslovanja s mogucnoscu usteda, s tim da usluga ostane dobra, odnosno na razini koju si kao drustvo, odnosno ekonomija, mozemo priustiti", rekao je Milanovic.

I potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grcic porucio je danas da Vlada ne odustaje od izlaska HZZO-a iz drzavne riznice, a nije bitno hoce li se to dogoditi 1. srpnja ili kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grcic kaze da je prvotni plan bio sve odraditi do 1. srpnja, a da se potom mozda ide u rebalans koji bi istovremeno obuhvatio i dodatne mjere fiskalne konsolidacije.

"Hoce li se to dogoditi 1. srpnja ili mjesec, dva tri kasnije, cini mi se da to sada u ovom trenutku nije presudno, ali se od toga ne odustaje", rekao je Grcic na konferenciji za novinare na kojoj je govorio o ekomomskim pokazateljima za prvi ovogodisnji kvartal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boris Lalovac, koji bi trebao naslijediti Slavka Linica na mjestu ministra financija, kaze da je oko izdvajanja HZZO-a iz drzavne riznice osobno zatrazio mjesec ili dva "time-outa", ali program se nastavlja a rokovi za izdvajanje, ako ono nece biti 1. srpnja, morat ce se jasno definirati.

"Analize su napravljene, brojke su dobre, ali ja sam trazio time-out mjesec dva, buduci da se moram ekipirati u tom dijelu. No, program je nastavljen kako je bilo dogovoreno. Dakle, ako nece biti 1. srpnja, definirat ce se vrlo jasno rokovi i tko ce biti sudionici", kazao je Lalovac novinarima nakon sjednice saborskog Odbora za financije na kojem se odlucivalo o njegovu imenovanju na ministarsku duznost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na komentare da izdvajanje HZZO-a iz riznice nece donijeti nikakve ustede, Lalovac je kazao kako zeli vidjeti je li rijec o strukturnoj ili samo o upravljackoj promjeni.

"Buduci da je HZZO 10 godina dio drzavne riznice, zelim vidjeti detaljne analize. Znate da volim brojke i odluke ce se donositi iskljucivo na temelju analiza", porucio je Lalovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najave o odgodi izlaska HZZO-a iz drzavne riznice potvrdio je danas ministar zdravlja Rajko Ostojic, dok je ravnatelj HZZO-a Sinisa Varga porucio da nece odustati od uvodenja reda u sustav.

Ostojic je izjavio kako je 1. srpnja ove godine, po svemu sudeci, prerani rok za financijsko osamostaljivanje HZZO-a. Prije izdvajanja HZZO-a iz drzavne riznice, istice, iz zdravstvenog sustava moraju se izdvojiti sve nezdravstvene naknade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj HZZO-a Sinisa Varga odlucno je demantirao medijske napise da je MMF zabranio izlazak HZZO-a iz riznice. Navodi kako je tocno samo to da je MMF utvrdio da je nas zdravstveni sustav bolestan i preskup pa je u svom posljednjem izvjescu ponudio dvije opcije za rjesavanje problema - ili novo povecanje nameta gradanima ili smanjenje troskova samog sustava.

Pokusaj uvodenja reda u nas zdravstveni sustav pokusavaju sprijeciti pojedinci i interesne skupine kojima odgovara "lov u mutnom", optuzuje Varga i porucuje da clanovima Vlade i njemu osobno to daje jos vise motiva da sustav ucine transparentnijim, racionalnijim i ucinkovitijim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo