'Milanović i Josipović preko Sanadera rušili Kosor'

'Povratak Sanadera je dokaz povezanosti Josipovića, Milanovića, Vidoševića i Primorca', ustvrdio je Bandić dodajući da su oni na taj način željeli srušiti Jadranku Kosor.

8.1.2010.
21:47
VOYO logo

Finalno sučeljavanje predsjedničkih kandidata Ive Josipovića i Milana Bandića odigralo se u petak navečer u studiju Hrvatske televizije.

Kada su upitani koje afere si najviše zamjeraju, Josipović je kazao da ništa ne zamjera Bandiću, no da mu se "prigovara način upravljanja gradom, ali time nek se bave institucije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandić je iskoristio prigodu da se obruši na napise u medijima da ga istražuje Uskok zbog afere Krašograd i optužio glasnogovornika Uskoka da sudjeluje u hajci na njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je devedesete i devedesetprve prozivao ljude da pucaju s krova. Napise je demantirao Uskok i Ravnateljstvo policije nakon par sati, ali je javnost imala priliku to čitati satima... Jedan dio medija i jedan dio institucija se obrušava na nezabilježen način na mene", kazao je Bandić.

Ponuđena im je prilika za javnu ispriku zbog vrijeđanja, no obojica su ustvrdila da se nemaju zbog čega ispričavati jer su govorili istinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje koliko su "teški u novcu", Josipović je kazao između tri i pet milijuna, a Bandić oko 270 tisuća eura, što je između milijun i pol i dva milijuna kuna.

'I nepismenom je jasno da postoji veza između Bandića i Sanadera'

Upitani bi li učinili isto što i Ivo Sanader, obojica su odgovorili negativno, no Bandić je dodao kako je povratak Sanadera dokaz da postoji izravna veza između Sanadera, Josipovića, Zorana Milanovića, Dragana Primorca i Nadana Vidoševića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su oni osmislili kako bi srušili gospođu Jadranku Kosor s vlasti", objasnio je Bandić.

Josipović mu je uzvratio kako je "i nepismenom jasno da postoji veza između njega i Sanadera".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja samo kažem da Vidoševićeva i Primorčeva podrška Vama dokazuje tu moju tvrdnju", uzvratio je Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obojica su se još jednom dotakli "afere Zlatica", a Bandić je, kako bi dokazao da je Josipović, kako kaže, izvukao iz Zlatice 138 tisuća maraka, donio i presudu Trgovačkog suda. Kazao je da je ona pravomoćna, što je Josipović demantirao, te još jednom ponovio kako u toj priči ništa nije sporno.

Na pitanje o pravu na abortus, Josipović je kazao kako je to odluka svake žene, dok je Bandić naznačio kako je protiv abortusa, osim ako se ne radi o zdravstvenim poteškoćama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o dvostrukom pravu glasa Josipović je kazao kako je on 'za' dopunsko pravo glasa kada su manjine u pitanju, dok je Bandić kazao kako su manjine samo "ukras hrvatske demokracije".

Što kome znači križ, a što kome petokraka?

Upitani što im znači križ, a što petokraka, Bandić je izjavio: "Križ mi znači svetinja, simbol vjere, nade i ljubavi. Petokraka je bila dobro zamišljena, ali je loše završila. Zločinima krajem Drugog svjetskog rata i poslije njega"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Josipovića je križ "simbol nade i kršćanske vjere, vjerski simbol koji treba poštivati", a petokraka "simbol antifašističke borbe, koja nije ukaljana". Bandić je dodao da je antifašizam civilizacijska stečevina, a boljševizam zlo i da je pod petokrakom sravnjen Vukovar i počinjeni zločini u Bleiburgu.

"To je bila lažna petokraka", kazao je na to Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitani koliko borbenih migova sposobnih za let ima hrvatska vojska, Josipović je izjavio da misli kako ih je 12, dok je Bandić kazao: "Razgovarao sam neki dan sa zapovjednikom kopnene vojske i sugerirali su mi da o tome ne govori".

Josipović mu je rekao da je to javno objavljen podatak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaka država, mudra, štiti svoje podatke", kaže Bandić. "Ova je to objavila u Narodnim novinama", odgovorio mu je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako to da zločini komunizma nikad nisu osuđeni? "Nije se steklo hrabrosti, dio razloga što je dio bio u vladajućim strukturama", smatra Josipović. Bandić je kazao da je to nedopustivo i da odgovornost leži na onima koji od 90-ih godina naovamo te zločine nisu procesuirali.

Kako bi svjedočili da su pozvani u Haag? "Samo istinu i ništa drugo", kazao je Josipović. Svjedočio bi istinu. Nisam siguran da su svi u Hagu to učinili", kazao je Bandić ne želeći otkriti o kome je točno riječ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Haaški sud nije dobro obavio svoj posao'

Zašto se u Haagu sudi zbog prekomjernog granatiranja Knina, a ne Vukovara? "Haški sud nije dobro obavio posao", kazao je Josipović. "To samo znači da pored pravne utemeljenosti ima i političke interese", odgovara Bandić.

Tvrdi i da su topnički dnevnici još jedan dokaz da su haški tužitelji pristrani, jer nisu tražili topničke dnevnike za Vukovar, dok Josipović u inzistiranju Haaga na tim dnevnicima vidi da "optužba stoji na klimavim nogama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandić smatra da su mediji u raljama korporativnog kapitala što je "osjetio na svojoj koži". "To je posljedica taloga zadnjih 19 godina i zato sam napustio elitistički krug", kazao je.

Josipović je kazao da smatra interesnih skupina koje vrše pritisak na medije ima i da je to dio sustava kakav smo htjeli, dok je po njemu najveći pritisak danas onaj od oglašivača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospodin Bandić može dati svoje novce medijima, pa objavljivati vijesti koje mu odgovaraju", dao je primjer Josipović.

I dok je Josipović apsolutno za objavu registra branitelja, "jer se moraju razlikovati oni što su bili u uredima od onih sa puškom u ruci i glavom u torbi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandić kalkulira: "Od savjetničkog tima sastavljenog od udruga branitelja tražit ću da naprave reviziju registra".

O tužbi i protutužbi za genocid

Govoreći i o protutužbi Srbije o genocidu, Josipović je kazao kako je ona učinjena samo zbog balansa jer genocid Hrvatska nije počinila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandić je, pak, upozorio još jednom da u tužbi Hrvatske nema navedenih logora u kojima su bili zatočeni Hrvati te podatka da su građani srpske nacionalnosti iz zemlje otišli na poziv iz Srbije.

Josipović je demantirao Bandića pokazujući mu kartu logora koja se nalazi u tužbi, kako je rekao, teškoj 25000 stranica.

Bandić je kazao kako je on čitao tužbu i to nije vidio, te je pozvao Josipovića da svoje dokaze objavi u trećem Dnevniku HTV-a.

Josipović mu je, pak, uzvratio kako nije ni mogao pročitati jer je taj dio tužbe na engleskom, pa ga on nije mogao razumjeti. Još jednom mu je pokazao kartu.

"To je ona Vaša crvena karta iz Rijeke", dobacio je Bandić.

Pitanje globalnog zatopljenja

Za globalno zatopljenje kandidati su optužili najrazvijenije zemlje svijeta. Bandić je pokazao kako zna da Hrvatska do 2020. mora za 5 posto smanjiti emisiju stakleničkih plinova, te je naglasio kako razvijene zemlje moraju pomoći u tome nerazvijenima.

"Pred nerazvijene se ne smiju stavljati isti zahtjevi kao pred razvijene", ustvrdio je Josipović dodajući da i Hrvatskoj treba pomoć razvijenijih zemalja.

Hoćemo li biti kolonizirani?

Na pitanje boji li se kolonizacije Hrvatske budući da rasprodaje sve svoje resurse, Bandić je kazao kako ga nije strah te da "moramo uložiti sve svoje resurse i svoju pamet" kako bismo to izbjegli.

Josipović je kazao kako on vjeruje i sposobnosti hrvatskih građana te kako vjeruje u da hrvatsko gospodarstvo može preskočiti jaz koji se nalazi između njega i razvijenih zemalja. S obzirom na to, kazao je, ne boji se da će se takvo nešto dogoditi.

"Naša je zadaća da ne dozvolimo da se Hrvatska izgubi u Europi", dodao je.

O rasprodaji zemlje i vode

Bandić je kazao da će jedan od prvih njegovih prijedloga Vladi biti zaustavljanje rasprodaje vode i zemlje. "Hrvatska uvozi dvije milijarde eura hrane i prodaje jednu, pored svih neobrađenih površina", dodao je i kazao da je Vlada za to odgovorna.

"Voda, šume i poljoprivredne površine su narodno bogatstvo, postoje zakoni da se spriječi njihova prodaja, no znamo što se dogodilo u pretvorbi i privatizaciji i to je loše", ustvrdio je Josipović, koji smatra kako Hrvatsku treba transformirati iz uvoznog u izvozno društvo.

Marifetluci u pretvorbi i privatizaciji

"Tražit ću reviziju privatizacije hrvatskih banaka i učiniti sve da spasimo što se spasiti da", kazao je Bandić, dodajući da je ogromni dio marifetluka privatizacije zastario i da je pitanje hoćemo li uspjeti vratiti dio toga u hrvatske ruke.

Josipović je ponovio da se zalaže za ukidanje načela "tko je jamio, jamio" i za uvođenje načela "Ili plati ili vrati". Također je najavio da treba provesti reviziju svih menadžerskih kredita: "Onaj tko je uzeo, a nije platio mora to vratiti".

Na pitanje trebaju li članovi nadzornih odbora snositi zakonsku i moralnu odgovornost, Bandić je ispalio: "Apsolutno". Josipović je ustvrdio: "Ovo što pitate je smiješno, jer zakoni su sve već uredili, ali se oni ne provode".

Iran

Po pitanju demonstracija i krvavih ulica Teherana nakon prošlih izbora, Bandić je rekao da bi o tome mogao suditi kad bi imao punu informaciju, no da ne zna jesu li izbori bili demokratski. Josipović je kazao da očigledno postoje prijepori oko demokratskih pitanja u Iranu i da se vlasti da su prosvjedi izgledali kao poraz civilizacije.

Civilno društvo

Voditelj Branimir Bilić je komentirao kako ne govore dovoljno o civilnom društvu.

"Ja sam aktivni član civilnog društva, sudjelovao sam u radu i osnivanju udruga civilnog društva. One jesu korektiv vlasti", kazao je Josipović dodajući da se udruga koju je osnovao, Pravni centar, brine o azilantima i pružanjem besplatne pravne pomoći. Bandić je kazao da je deset godina imao izvanrednu suradnju sa udrugama.

A tko još u politici voli vlast...

U nizu pitanja predvidivog odgovora, Branimir Bilić je postavio i ovo: "Koliko volite vlast i kome će služiti?"

Bandić je rekao da vlast gleda "kao služenje javnom dobru i uživam u tom poslu. To mi predstavlja zadovoljstvo i to ću nastaviti raditi kao i ovih deset godina". Josipović je kazao da je "naglasak na služenju ne na vlasti. Kultura demokracije i odgovornosti će rasti i standardi će biti drukčiji i tome ću pridonijeti".

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo