Milanović: Hrvatska je preopterećena porezima

Današnja prva sjednica nove Vlade i ipak ima otvoreni dio.

29.12.2011.
11:14
VOYO logo

"Sjednice Vlade će u pravilu biti otvorene za javnost, najveći dio odluka ćemo donositi na takvim sjednicama", kazao je premijer Zoran Milanović na samom početku sjednice.

To zapravo nije neka velika transparentnost, u Europi su sjednice vlade i sastanci uglavnom zatvoreni, napomenuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porezno opterećenje neće rasti

"Čeka nas zahtjevna godina i stojimo i dalje kod obećanja koje smo dali da ukupno porezno opterećenje neće rasti", kazao je povodom napisa da će rasti pojedine porezne stope.

"Za Hrvatsku bi to bilo neizdrživo i mi polazimo od toga da je preopterećena porezima i doprinosima. Gospodarstvo taj teret trpjeti ne može", dodao je, zaključujući za uvod da će radnici i nezaposleni plaćati najmanje, po mogućnosti ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva točka dnevnog reda tiče se ustrojstva tijela državne uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada se, pojašnjeno je, vodila idejom da se smanji ukupan broj dužnosnika. On će, kazao je Milanović, biti za jednu trećinu manji u odnosu na prijašnji zbroj državnih tajnika i ravnatelja uprava.

Ovakav ustroj će dati ministrima mogućnost da biraju manji broj ljudi koji će im pomagati svojim ekspertizama u radu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova uredba je drugi od pet koraka koje moramo poduzeti vezano za promjene ustrojstva ministarstava", kazao je Arsen Bauk.

Posebnom uredbom će se srediti državna uprava u županijama. Tijela državne uprave trebala bi u načelu raditi od 8.30 do 16.30 sati, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je manji naš doprinos štednji, a više racionalizaciji posla", kazao je Milanović.

Osnovana stalna radna tijela Vlade

Vlada je na dnevdni red prve sjednice stavila i Poslovnik. On uređuje unutarnje ustrojstvo tijela vlade, ali i način rada i odlučivanja vlade i definira vrste akata koje vlada donosi i stalna radna tijela koja pripremaju sjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za stalna radna tijela vlade, kazao je potpredsjednik Neven Mimica, odabrani Odbor za poslove EU, Administrativna komisija, Kadrovska komisija te pet koordinacija - za unutarnju i vanjsku politiku, za društvene djelatnosti i ljudska prava, zatim za regionalni razvoj i fondove EU, za gospodarstvo te za odnose s vjerskim zajednicama.

"Ovo je priprema za konačnu odluku. Sve što smo radili i o čemu smo sudjelovali u zadnjih 10 godina ide na provjeru hrvatskim građanima", kazala je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, predstavljajući odluku o obvezi rada ureda državne uprave radi provedbe državnog referenduma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milenijska odluka za Hrvatsku

"U ovom trenutku je već na stranicama ministarstva skraćena verzija, očišćena od dodatnog teksta, o svakom od poglavlja pregovora", kaže Pusić, tako da se građani mogu upoznati što je ispregovarano i kada to stupa na snagu.

Milanović je kazao kako je ovo prvi referendum nakon 1991. i drugi u hrvatskoj povijesti te je jako važno da bude organiziran pravno čisto i da se volja hrvatskog političkog naroda bude izražena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je milenijska odluka za Hrvatsku", dodao je. Priznao je kako se slaže s nekim prigovorima u javnosti. No, kaže Milanović, iako novi zakon o referendumu nije donesen, pojedine se odredbe mogu primijeniti.

Građani će moći pribaviti potvrde za glasanje izvan mjesta prebivališta na vrijeme. Donijet će se uredba prema kojoj će uredi državne uprave raditi i 6. i 7. siječnja 2011., a Bauk je pozvao studente da sada, dok su na praznicima, naprave što moraju kako bi glasali na referendumu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što s javnim ovršiteljima, ovrhama i dugovima?

Na prvoj sjednici Vlada je odlučila ispuniti i pravni vakuum koji se pojavio u primjeni Ovršnog zakona.

Ispuštanjem jednog članka zakona nova vlast napravila je pravnu prazninu pa zbog sprječavanja štete vjerovnicima i dužnicima, donose uredbu koja bi to trebala ispraviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tko radi taj i griješi", rekao je Milanović.

"Pred očima imamo interes građana, pa tek onda male manjine koja je poduzimala radnje i pripremala se za profesiju za koju treba vidjeti hoće li od nje biti išta", rekao je Milanović aludirajući na bunt nesuđenih javnih ovršitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sustav koji je baziran gotovo isključivo zadnjih 20 godina na zaštiti dužnika, a ne vjerovnika, nije sustav koji ova zemlja može izdržati. Morat ćemo učiniti sve da naše institucije počnu raditi posao, jer bez toga nema rada i odgovornosti niti se taj rad može naplatiti. Možete umrijeti kao gospodarski subjekt. Bez sustava zemlja ne može rasti, ni opstati", kazao je na to potpredsjednik Vlade Radimir Čačić.

Dugovi se moraju vraćati, dug nije šala, poručio je zatim Milanović, ali to je moguće postići s postojećim zakonima i institutima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović je poželi puno sreće, rada i redovito plaćanje za Novu godinu.

Imenovanja na zatvorenom dijelu

Izmjenama Zakona o zdravstvu produljuje se početak rada zavoda za hitnu medicinu za šest mjeseci, a izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti produženi su i rokovi za davanje koncesija te rješavanje statusa zakupaca, objavio je ministar zdravlja Rajko Ostojić, koji se mogu ili vratiti u Dom zdravlja ili kao pravi privatnici zakupiti prostore po tržišnim, a ne po povlaštenim uvjetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada će na zatvorenoj sjednici imenovati i privremenog čelnika Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) budući da je predsjedniku agencije Anti Samodolu istekao mandat.

No, i druga imenovanja, zamjenika i dio pomoćnika ministara, kao i vršitelja dužnosti predstojnika Ureda Vlade RH, rezervirana su za zatvoreni dio sjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo