HRVATSKA PROTIV PREKIDA VATRE U GAZI / Milanović: 'Vlada nas je obilježila kao protivnika mira i izložila potencijalnoj ugrozi'; Vlada objasnila zašto je glasala protiv

Image
Foto: Josip Regovic/Dejan Rakita/PIXSELL

Predsjednik Republike nije bio ni konzultiran niti obaviješten o tome kako će Hrvatska glasati o rezoluciji UN-a, poručuju iz Ureda predsjednika i dodaju da je Vlada obilježila Hrvatsku kao protivnika mira

28.10.2023.
13:41
Josip Regovic/Dejan Rakita/PIXSELL
VOYO logo

Zoran Milanović oglasio se povodom vijesti da je Hrvatska, uz SAD i Izrael, glasala protiv UN-ove rezolucije o prekidu vatre u Gazi. Predsjednikovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Veleposlanik Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima glasao je u Općoj skupštini UN-a protiv rezolucije kojom se poziva na trenutačno humanitarno primirje i zaustavljanje neprijateljstva u Gazi isključivo prema nalogu Vlade RH. Ured Predsjednika Republike Hrvatske nije bio ni konzultiran niti obaviješten o stavu koji će u ime Republike Hrvatske zastupati hrvatski veleposlanik pri UN-u."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'STIDITE SE' /

Opća skupština UN-a usvojila rezoluciju o Gazi: Osim Izraela i SAD-a, i Hrvatska je bila protiv

Image
'STIDITE SE' /

Opća skupština UN-a usvojila rezoluciju o Gazi: Osim Izraela i SAD-a, i Hrvatska je bila protiv

"Nije prvi puta da Vlada RH o vanjskopolitičkim odlukama ne konzultira Predsjednika Republike i tako krši svoju ustavnu obvezu sukreiranja vanjske politike Republike Hrvatske s Predsjednikom Republike. No, u ovom delikatnom slučaju Vlada RH je svojom nepromišljenom i štetnom odlukom obilježila Republiku Hrvatsku kao protivnika mira i kršitelja međunarodnog humanitarnog prava te tako nanijela dugoročnu štetu međunarodnom ugledu Hrvatske. Još je opasnije što je Vlada RH svojom odlukom nepotrebno kompromitirala nacionalnu sigurnost i izložila Republiku Hrvatsku potencijalnim ugrozama za što će morati snositi svu odgovornost."

"Hrvatska je trebala ostati suzdržana prilikom glasanja o spomenutoj rezoluciji, kao i većina država članica Europske unije. Teško je shvatiti razloge koji su naveli Vladu RH da tako očigledno odstupi od zalaganja za mir i poštivanja humanitarnog prava, osim ukoliko se i u ovom slučaju ne radi o osobnim političkim interesima i pozicioniranju predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Osim toga, sada je valjda nedvojbeno jasno svima zbog čega predsjednik Vlade RH ne želi dogovor o kadrovskim promjenama u hrvatskoj diplomaciji: Andrej Plenković želi zadržati postojeće diplomate koji bespogovorno izvršavaju njegove političke naloge. Glasanje veleposlanika u UN-u, bez prethodnih konzultacija i usuglašavanja s Predsjednikom Republike, dokazalo je kako je Andrej Plenković hrvatsku diplomaciju pretvorio u službu svojih poslušnika", priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oglasilo se ministarstvo

Rezolucija UN-a kojom se traži humanitarno primirje u Gazi ne spominje da je Hamas izvršio "teroristički napad" na Izrael te da je odgovoran za "pokolj civila" u Izraelu zbog čega je Hrvatska bila protiv takve rezolucije, priopćilo je u subotu hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova.

"U tekstu predmetne rezolucije ne spominje se da je Hamas izvršio teroristički napad 7. listopada ove godine, kao što se ni ne zahtjeva bezuvjetno puštanje talaca. Ovakav izričaj ide i protiv zaključaka Europskog vijeća u kojima je Hamas jasno imenovan. Većina država članica EU-a glasovala je protiv ili bila suzdržana vezano za ovako predstavljenu rezoluciju", stoji u priopćenju MVEP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U slučaju predmetne rezolucije, Hrvatska nije mogla podržati nacrt u kojem se ne imenuje niti spominje Hamas koji je izvršio napad i pokolj civila koji se smatra najvećim pojedinačnim stradavanjem Židova nakon Drugog svjetskog rata", dodaje se.

Ministarstvo vanjskih poslova odbacuje tumačenja da je Hrvatska glasanjem protiv rezolucije "ujedno i protiv humanitarnih stanki, pružanja pomoći Gazi ili zaštite civilnog stanovništva" te podsjeća da je hrvatska vlada još prošloga tjedna uputila humanitarnu pomoć u iznosu od 250.000 eura stanovnicima Pojasa Gaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MVEP podsjeća i da je Hrvatska podržala usvojeni zaključak Europskog vijeća kojim se predlažu "humanitarne pauze" kako bi civili u Pojasu Gaze dobili pomoć, a da istovremeno Hamas ne dobije podršku.

Stajalište Hrvatske je od početka osuda terorističkog napada Hamasa, pri čemu Izrael ima pravo na sigurnost i samoobranu "uz poštovanje odredbi međunarodnog humanitarnog prava kao i zaštitu civilnog stanovništva", navodi MVEP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Plenković o ustaškim pjesmama na stadionu: 'Pitajte Milanovića što on nije napustio utakmicu u Osijeku'

"Istodobno, Hrvatska ostaje čvrsto posvećena međunarodnim naporima usmjerenima prema sprječavanju daljnje regionalne eskalacije trenutne krize", zaključuje MVEP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opća skupština UN-a usvojila je u petak rezoluciju kojom se traži "trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje" u Gazi. Protiv je bilo 14 zemalja, među njima i Hrvatska. 

Dokument, sastavljen pod sponzorstvom Jordana i arapskih zemalja, stavljen je na glasanje na izvanrednoj sjednici Općoj skupštini UN-a na kojoj se raspravljalo o gotovo trotjednom ratu između Izraela i Hamasa u Gazi, koji je započeo nakon brutalnog napada militanata Hamasa na izraelske civile 7. listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četrnaest zemalja glasalo je protiv tako sročene rezolucije. Uz Izrael i SAD, među njima je bila i Hrvatska. Od članica EU-a pridružile su im se Austrija, Mađarska i Češka.

Većina članica EU-a bila je suzdržana, ali to nije spriječilo Francusku, Španjolsku, Sloveniju, Portugal, Irsku i Belgiju da budu "za". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo