Milanović bi htio promijeniti barem četiri ministra

Prema posljednjim istraživanjima, oko 80 posto građana misli da Vlada loše vodi zemlju, a oko polovine želi raspisivanje prijevremenih izbora.

23.5.2014.
9:05
VOYO logo

Naime, sve su češći zahtjevi prema premijeru Zoranu Milanoviću da poslije izbora za Europski parlament krene u rekonstrukciju Vlade i tako pokuša dati novi impuls svom kabinetu, saznaje Jutarnji list. Izvor lista kaže da bi Milanović htio promijeniti barem dio neuvjerljivih suradnika, ali i izrazito loše mišljenje javnosti o politici Vlade.

Također, list navodi da su rekonstrukciju Vlade predlagali bliski premijerovi suradnici (savjetnik, ministar i čelnik jedne državne agencije), te skupina lobista iz Velike Britanije koja je u ožujku boravila u Zagrebu. Prije dva dana na važnost rekonstrukcije upozorili su i stručnjaci The Economist Intelligence Unita (EIU), skupine analitičara vezanih uz ugledni tjednik The Economist. Oni su procijenili da će Milanović zasad pokušati izbjeći rekonstrukciju Vlade, ali i upozorili da potreba za kadrovskim promjenama u njegovu kabinetu raste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako smijeni ministre, gubi važne saveznike unutar SDP-a

Milanovićev problem je taj što bi se u slučaju rekonstrukcije najvjerojatnije morao odreći i ministara s kojima blisko surađuje u Vladi i SDP-u. To su Branko Grčić koji je zadužen za ekonomsku politiku i strana ulaganja, a u oba sektora rezultati su porazni. Sličnu ocjenu dobiva i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji je dodatno inkriminiran skandalima oko tvrtke čiji je vlasnik. Ministar obrazovanja Željko Jovanović također je 'na ledu', a sudjelovao je i u brojnim svađama i javnim prepucavanjima koja su kompromitirala koalicijsku Vladu.

No, Grčić, Jakovina i Jovanović spadaju među najbliže Milanovićeve suradnike i premijer će ih se teško riješiti jer bi u tom slučaju izgubio i važne saveznike unutar SDP-a. Zato se iz premijerova kruga povremeno puštaju informacije da Milanović nije zadovoljan samo situacijom u zdravstvu, za koje je zadužen ministar Rajko Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo