NOVI SUSTAV / Mijenja se čitava strategija brige o starijima, evo što Vlada planira umjesto klasičnih domova

Image
Foto: Edina Zuko/PIXSELL

Težište djelovanja novih centara za starije osobe planirano je na izvaninstitucijskim uslugama, a dijelom bi se temeljilo i na stalnom smještaju za one kojima je nužan

1.7.2022.
19:41
Edina Zuko/PIXSELL
VOYO logo

Marin Piletić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike najavio je  natječaj  u kojem "370 kuna želi upotrijebiti za 800 novih smještajnih jedinica" za starije.   Kako piše Večernji u pitanju nije tek izgradnja novih domova za starije, nego  prilična promjena u sustavu skrbi za umirovljenike  

Do jeseni javni poziv

U resornom ministarstvu potvrdili su da je trenutačno u tijeku priprema javnog poziva, čija se objava planira do kraja kolovoza 2022. godine. Na temelju podataka dobivenih iz analize potreba predviđeno je osiguranje smještaja u osam centara za 800 korisnika koji trebaju dugotrajnu skrb, a koju im nije moguće osigurati na razini zajednice. Gdje će se graditi novi centri za starije, odlučit će se prema indeksima razvijenosti i broju stanovnika, a sve se lokalne zajednice mogu javiti na natječaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UMIROVLJENICI U STRAHU /

Poskupljuju domovi za umirovljenike, i to ne samo u onim privatnim: Mnogi odlaze u ilegalu

Image
UMIROVLJENICI U STRAHU /

Poskupljuju domovi za umirovljenike, i to ne samo u onim privatnim: Mnogi odlaze u ilegalu

Izgradnja i opremanje za četiri godine

Aktivnosti izgradnje i opremanja centara za starije osobe koordinirat će Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave moći će se javiti na objavljeni javni poziv radi sudjelovanja u realizaciji projekta na njihovu području. Nakon izrade projektno-natječajne dokumentacije i pribavljenih građevinskih dozvola za izgradnju provest će se natječaj za izbor izvođača građevinskih radova" poručili su iz Ministarstva uz napomenu da se završetak izgradnje i opremanja centara za starije osobe predviđa do 2026. godine.

Većini starijih centi će pomagati, tek manji dio smješten

Težište djelovanja novih centara za starije osobe planirano je na izvaninstitucijskim uslugama, a dijelom bi se temeljilo i na stalnom smještaju za one kojima je nužan. Dakle, većini starijih ljudi na području na kojem se budu gradili centri će pomagati, a manji dio će u tim centrima i živjeti. – Centri za starije osobe pružali bi široku paletu usluga tako da starija osoba u skladu sa svojim potrebama može ostvariti ono što joj je potrebno u sredini u kojoj živi. U centrima za starije osobe stvorit će se preduvjeti za pružanje cjelovite skrbi starijim osobama, ponajprije pružanjem izvaninstitucijskih usluga starijima koji žive kod kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, u centrima bi se pružala i usluga smještaja za osobe koje su funkcionalno potpuno ovisne o tuđoj pomoći, i to u slučajevima kada njihove potrebe ne mogu biti zadovoljene ni uz primjenu usluga u zajednici, kažu u Ministarstvu te napominju da je gradnja ovih centara kao javnih ustanova dio koherentne nacionalne strategije te je u svim strateškim dokumentima na nacionalnoj razini naglašena potreba za unapređenjem pristupa usluga za starije osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo