znanstvena procjena / Mihanović se izvukao od optužbi za plagijat doktorata! Odgovarat će njegova mentorica

Image
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Prema Povjerenstvu znanstvena disertacija ima znanstveni doprinos u znanstvenom području društvenih znanosti

20.12.2021.
16:27
Miroslav Lelas/PIXSELL
VOYO logo

Povjerenstvo za znanstvenu procjenu doktorske disertacije šefa splitskog HDZ-a Vice Mihanovića utvrdilo je da je njegov doktorat korektan, ali ima puno nedostataka i morat će ga značajno doraditi, javlja tportal.

Podsjetimo, riječ je o disertaciji pod naslovom 'Ekonomski učinci pomorskog prometa i transporta u funkciji gospodarskog razvoja', a koja je izazvala buru u javnosti nakon što su u proljeće ove godine iznesene optužbe za plagijat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo je utvrdilo da je Mihanovićeva doktorska disertacija konceptom, izvedbom i rezultatima istraživanja dokazala postavljene znanstvene hipoteze i ostvarila postavljene ciljeve istraživanja. Stoga navedena znanstvena disertacija ima znanstveni doprinos u znanstvenom području društvenih znanosti, znanstvenom polju ekonomije.

Image
HDZ-ovi problemi na terenu /

Je li HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita plagirao dio doktorske disertacije? 'Sve što sam u životu radio, radio sam časno i pošteno'

Image
HDZ-ovi problemi na terenu /

Je li HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita plagirao dio doktorske disertacije? 'Sve što sam u životu radio, radio sam časno i pošteno'

No Povjerenstvo je utvrdilo i nedostatke u Mihanovićevoj disertaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nedostaci i propusti kod organizacije i uređivanja teksta (oznake za reference, fraze koje su nespretno prevedene ili citirane na krivom mjestu te propusti kod lektoriranja teksta), navedeni u Izvješću Povjerenstva, ne dovode u pitanje doktorsku disertaciju kao cjelinu niti znanstveni doprinos doktorske disertacije, ali se isti moraju otkloniti na način da Ekonomski fakultet u Osijeku otisne poseban dokument koji će sadržavati lekturu, redakturu i korekciju pojedinih dijelova teksta i umetne u doktorsku disertaciju Mihanovića kao sastavni dio'', navodi Povjerenstvo.

''Utvrđuje se da nema elemenata za postupanje u skladu s člankom 82. stavkom 3. i 4. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju niti članka 213. Statuta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku odnosno člankom 41. Pravilnika o poslijediplomskim studijima na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, jer akademski stupanj doktora znanosti nije stečen u suprotnosti s navedenim zakonskim i statutarnim odredbama'', navodi Senat Sveučilišta u Osijeku, čiju odluku potpisuje rektor Vlado Guberac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema pisanju tportala, EFOS će pokrenuti stegovni postupak protiv Mihanovićeve mentorice, prof.dr.sc. Ivane Barković Bojanić. Članovi povjerenstva za Mihanovićev doktorat su u međuvremenu umirovljeni pa nisu podložni stegovnom postupku. Vodstvo doktorskog studija u međuvremenu promijenjeno, pokrenute su izmjene procedure prijava i ocjene disertacija, a radi se i na izmjeni sadržaja doktorskog studija.

Predsjednik splitskog HDZ-a Vice Mihanović rekao je u ponedjeljak navečer da još nije dobio informaciju sa Sveučilišta u Osijeku kako je utvrđeno da je njegova doktorska disertacija korektna, a koju su objavili neki mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako ne može komentirati ni medijske navode da će EFOS (Ekonomski fakultet Osijek) pokrenuti stegovni postupak protiv njegove mentorice, prof, dr. Ivane Barković Bojanić. "Kad službeno dobijem obavijest osječkog sveučilišta da vidim o čemu se radi onda ću moći i komentirati," kazao je Mihanović.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo