POKRENULI POSTUPAK PA GA PROTJERALI / Migrant koji je preživio požar u pritvoru na Bajakovu tužio Hrvatsku sudu EU!

Image
Foto: Ilustracija/Davor Puklavec/Davor Kibel/PIXSELL

'Optužbe kako je zapalio deku i da je radio na tome da se požar proširi su besmislene. Naprotiv, kada je došlo do požara on je zazivao pomoć'

13.11.2018.
11:52
Ilustracija/Davor Puklavec/Davor Kibel/PIXSELL
VOYO logo

U požaru u pritvoru na graničnom prijelazu Bajakovo potkraj ožujka 2015. godine poginula su tri migranta. Jedan je preminuo odmah, a dvojica su izgubili bitku za život u bolnici, Tu veliku tragediju preživio je Marokanac Abdeljalil Daraibou. Ozlijeđeno je i osam policajaca koji su ih spašavali.

Nešto manje od tri godine od tog nemilog događaja, 19. prosinca 2017., Abdeljalil Daraibou podnio je na Europskom sudu za ljudska prava tužbu protiv Hrvatske. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Detalji tužbe

Daraibou tvrdi kako su mu u Hrvatskoj povrijeđeni pravo na život i pravo na čovječno postupanje, što su jedna od osnovnih ljudskih prava, jer je teško stradao u požaru u jedinici za zadržavanje Postaje granične policije Bajakovo. Podsjećamo, požar je izbio 27. ožujka 2015. u večernjim satima.

Kako je za Vijesti.hr otkrila njegova odvjetnica Lidija Horvat, Daraibou je tužbu podnio jer smatra da je u njegovom slučaju upravo država odgovorna što se našao u situaciji u kojoj je skoro izgubio život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, evidentno je da je u trenutku izbijanja požara bio u službenoj prostoriji za uhićene osobe te da je iz nje izašao s teškim opeklinama...

"Daraibou je zadobio strašne ozljede u toj nesreći, devet je mjeseci bio u bolnici, iza njega je nekoliko operacija", rekla nam je Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrat

No, samo nekoliko mjeseci od podnošenja tužbe na Sudu za ljudska prava, u Hrvatskoj se dogodio obrat. Naime, kako smo doznali, u svibnju ove godine tužiteljstvo je odlučilo pokrenuti postupak i to - protiv Daraiboua. Prema toj optužnici, ilegalci su namjerno izazvali požar, a kako je Daraibou jedini preživio, istraga je otvorena samo protiv njega.

No, još zanimljivije u cijeloj priči je što je Daraibou u međuvremenu protjeran iz Hrvatske i pitanje je kako će se postupak protiv njega provesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Optužbe kako je on zapalio deku i kako je radio na tome da se požar proširi su besmislene. Naprotiv, kada je došlo do požara on je zazivao pomoć i tražio je da ga se spasi", poručila je u razgovoru za Vijesti.hr odvjetnica Horvat.

"Probudila me snažna eksplozija"

Nakon te nesreće, Daraibou je u razgovoru za 24 sata opisao nemili događaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Probudila me snažna eksplozija. Otvorio sam oči i iznad sebe ugledao plameni kovitlac. Spavali smo na podu jer nije bilo kreveta. Počeli smo zapomagati i vikati, zvali smo policiju, ali nitko nije dolazio. Vrata su bila zatvorena, a prostorija nije imala prozore. Vikali smo oko 20 minuta. Sa strane je jedan ležao na podu. Bio je mrtav. Ubrzo sam se onesvijestio", govorio je tada.

Bio je ogorčen činjenicom što im se već tada pokušavalo podmetnuti krivnju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko od nas nije imao ni upaljače ni šibice. Sve su nam oduzeli kada su nas uhvatili", govorio je tada.

No, iako je jedini preživio nitko ga, tvrdio je, ništa nije pitao. Sada se sam našao pod istragom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud zatražio očitovanje hrvatske strane

Ipak, u međuvremenu je njegov slučaj postao i predmet na Europskom sudu za ljudska prava pa će se, sukladno tome, zastupnica Hrvatske u Strasborugu Štefica Stažnik morati očitovati nakon što od Ministarstva unutarnjih poslova RH dobije službeni odgovor o zbivanjima na Bajakovu 27. ožujka 2015.
                                                                                                                                            A kako nam je otkrila odvjetnica Horvat, sud je 23. listopada zatražio očitovanje hrvatske strane...                                                             

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo