'VELIKA OPASNOST' / Meteorolozi najavili novi toplinski val, počinje u nedjelju: Temperature se penju do 37 Celzijevaca, evo gdje će biti najgore

Image
Foto: Profimedia

Od nedjelje će posvuda pretežno sunčano i stabilno

18.8.2023.
7:39
Profimedia
VOYO logo

Na kopnu je danas najveća vjerojatnost kiše i grmljavine, a nestabilno vrijeme završava sutra. Od nedjelje slijedi sunce i vrućina - temperatura raste na vrijednosti koje predstavljaju umjerenu opasnost za zdravlje, objavljeno je u Meteo kutku HRT-a. Na Jadranu se očekuje jak toplinski val koji može djelovati na zdravlje, a predviđa se velika i vrlo velika opasnost, pogotovo početkom idućeg tjedna. 

Dnevna temperatura ići će do 37°C, a noći će biti vrlo tople više dana u nizu. U nastavku slijedi detaljna prognoza koju je za HRT iznio Tomislav Kozarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U petak na kopnu nestabilnije s grmljavinom, na Jadranu vruće

U petak će vjerojatnija biti i grmljavina. Iako će prizemno biti malo povišen tlak i topao zrak, po visini će kružiti razmjerno vlažan i hladniji zrak. Stoga se nad kopnom, pogotovo u istočnoj Hrvatskoj, u petak očekuje nestabilnije vrijeme. Veći dio dana djelomice sunčano, a uz jači razvoj oblaka mjestimice kiša i lokalni pljuskovi s grmljavinom, osobito u drugom dijelu dana. Ujutro ponegdje magla. Vjetar većinom slab. Najviša dnevna temperatura oko 30°C.

Poslijepodne će i u središnjim predjelima porasti vjerojatnost za lokalno malo kiše ili pljusak s grmljavinom, a dan će početi uz pretežno i djelomice sunčano. Ujutro ponegdje može biti magle. Najniža jutarnja temperatura oko 17 stupnjeva, danju većinom vruće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ČAK 21 POSTO /

Skuplje plaćamo gotovo sve majstore, a cijene najviše podignuli keramičari: 'Prosjek je 17 eura po kvadratu'

Image
ČAK 21 POSTO /

Skuplje plaćamo gotovo sve majstore, a cijene najviše podignuli keramičari: 'Prosjek je 17 eura po kvadratu'

Vrućina će najizraženija biti na dijelu sjevernog Jadrana uz umjerenu opasnost od djelovanja na zdravlje, a u Lici temperatura može porasti do 29°C. Prevladavat će sunčano, u Gorskome kotaru poslijepodne uz jači razvoj oblaka i poneki kratkotrajni pljusak s grmljavinom koji može zahvatiti i riječko područje. Po kotlinama gorskih predjela ujutro ponegdje magla. U noći i ujutro umjerena, podno Velebita na udare i jaka bura, zatim će slabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak.

U Dalmaciji će biti obilje sunca, temperatura će danju dosezati i 34°C, a noć će također biti topla. Ujutro slaba i umjerena bura, od sredine dana umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak uz većinom malo valovito more temperature oko 26°C.

Na južnom Jadranu će dominirati vedrina, nakon tople noći i jutarnjeg burina. Danju do umjeren jugozapadnjak, na otvorenom moru sjeverozapadnjak, a najviša temperatura oko 32°C. Na otvorenom, more ponegdje umjereno valovito".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedećih dana sve sunčanije i stabilnije

U subotu se na zapadu unutrašnjosti smanjuje vjerojatnost pljuskova, a još su izgledni na istoku gdje, kao i sutra, mogu biti izraženiji. Od nedjelje posvuda pretežno sunčano i stabilno. Vjetar većinom slab. Bit će vruće, početkom idućeg tjedna moguće su već tople noći, a danju temperatura i do 35°C.

Na moru će tada temperatura rasti i do 37°C, noći će biti vrlo tople te će rasti opasnost od vrućine. Toplinski val Jadran će zahvatiti u subotu kada u Dalmaciji može biti lokalnih popodnevnih pljuskova. Od nedjelje potpuno sunčano i vedro. Puhat će većinom umjerena bura, poslijepodne sjeverozapadnjak", prognozirao je Tomislav Kozarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo