Mesićeva ekipa kupi kofere

Kad u siječnju Mesić svoju fotelju preda nasljedniku koji će državu voditi idućih pet godina, s njim će Pantovčak napustiti i njegovih 20-ak savjetnika i pomoćnika.

30.12.2009.
12:14
VOYO logo

Uz Stjepana Mesića u siječnju će Pantovčak napustiti i 20-ak njegovih savjetnika, pročelnika odjela te pomoćnika. Točnije, od njih se očekuje da s odlaskom sadašnjeg predsjednika, koji ih je imenovao, svoj mandat daju na raspolaganje. Jer realno je da će budući predsjednik na ta mjesta dovesti svoje ljude.

Mesić je svoju ekipu doveo 2000. kada je i sam zasjeo u predsjedničku fotelju. Tada su, među ostalima, Ured predsjednika Republike napustili šefica kabineta Ureda Vesna Škare-Ožbolt i savjetnik za unutarnju politiku Ivić Pašalić, a na Pantovčak se "uselili" Igor Dekanić (savjetnik za unutarnju politiku), Željko Bagić (tajnik kabineta) i Ivica Maštruko kao savjetnik za vanjsku politiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Mesić se koristio i uslugama profesionalaca koji su u Ured predsjednika došli još za vrijeme Franje Tuđmana. Riječ je o glasnogovornici Danijeli Barišić i Vladimiru Lončareviću.

Kandidat za Mesićevog nasljednika Milan Bandić već sada poručuje kako će na Pantovčak dovesti najbolje stručnjake jer neće imati nikakve obveze prema stranci. Tako bi iz svog rukava trebao izvući Ljubu Jurčića, koji bi ga savjetovao kad je u pitanju gospodarstvo, a uz njega se spominju i Mladen Vedriš i Davor Štern. Za kulturna pitanja, iz Stožera poručuju, bio bi zadužen Antun Vujić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivo Josipović još uvijek, pak, kalkulira s imenima potencijalnih savjetnika i pročelnika, piše Slobodna Dalmacija. Obojica će, kao i Mesić, imati mogućnost formirati radne skupine pri Uredu za pitanja od osobite važnosti.

U 2010. iz državnog proračuna će se za funkcioniranje Ureda predsjednika izdvojiti 47 milijuna kuna. Najveći dio novca odlazi za plaće zaposlenika i troškove održavanja Ureda na Pantovčaku. Predviđeno je postupno smanjivanje predsjedničkog budžeta u 2011. i 2012.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo