Merkel: Njemački investitori čekaju!

'Hrvatska je napravila hrabre korake na suzbijanju korupcije i kriminala, a upravo su pravna sigurnost i transparentnost vrlo važni za jačanje gospodarske suradnje dviju zemalja.

22.8.2011.
19:02
VOYO logo

Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak popodne stigla je u svoj prvi službeni posjet Hrvatskoj. Ispred Banskih dvora doček joj je priredila premijerka Jadranka Kosor, na čiji je poziv Merkel doputovala u Zagreb.

Nakon sastanka kojeg su Kosor i Merkel vodile u četiri oka, održale su zajedničku konferenciju za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosor se kancelarki Merkel zahvalila na potpori koju Njemačka Hrvatskoj pruža na putu u Europsku uniju, ali i na podršci koju Zagreb ima od kada je osnovana država.

Premijerka je rekla da se na sastanku razgovaralo o jačanju gospodarske suradnje dviju zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Puno smo razgovarale o jačanju gospodarskih veza. O tome kao izgraditi mostove gospodarske suradnje, a prostora ima iznimno puno, primjerice na projektima vezanim uz infrastrukturu i energetiku", rekla je Kosor i kao primjere suradnje njemačkih i hrvatskih gospodarstvenika navela izgradnju vjetroelektrane Vrataruša iznad Senja vrijednu 70 milijuna eura i luku u Zadru, investiciju vrijednu 236 milijuna eura.

Kosor se pohvalila da ove godine, u odnosu na 2010., na Jadranu ljetuje 14 posto više njemačkih turista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puste pohvale

Njemačka kancelarka pohvalila je završetak pregovora s EU, premijerku jer je "hrabro" riješila dugogodišnji spor sa Slovenijom i Vladinu borbu protiv korupcije, koju, kako je rekla, treba nastaviti.

"Hrvatska je napravila i hrabre korake na suzbijanju korupcije i kriminala, a upravo su pravna sigurnost i transparentnost važni za jačanje gospodarske suradnje dviju zemalja. Puno toga će ovisiti o Hrvatskoj. Njemački investitori su pripravni, oni čekaju. Spremni smo ih poduprijeti, jer interes Njemačke su dobri odnosi i gospodarska suradnja", rekla je Merkel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče gospodarske suradnje, Merkel je rekla da su Nijemcima najbitniji transparenti uvjeti za investiranje.

Njemačka kancelarka posjet Zagrebu završit će svečanom večeru, koju je za nju priredila premijerka Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačku kancelarku Angelu Merkel na Pantovčaku je primio predsjednik Ivo Josipović. Razgovarali su o situaciji u regiji.

"Kvalitetni odnosi u regiji, europska budućnost svih zemalja u regiji, naš je strateški interes. Europa neće biti potpuna bez svih zemalja regije", rekao je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilateralni odnosi Njemačke i Hrvatske su jako dobri. Čestitam Hrvatskoj na uspjehu kojeg je postigla jer gotovo da je postala punopravnom članicom EU-a. To je zahtijevalo strašno velike napore, no uspjela je. To je vrlo bitno i za ostale zemlje u regiji, koje također to žele ostvariti. Hrvatska može biti uzor susjednim zemljama", rekla je Merkel.

Vezani članci:

arti-201108220307006 arti-201108200041006 arti-201107260430006 arti-201102250556006 arti-201106100030006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo