“Menjamo Ustav pre ulaska u EU”

Ministar pravde ide lagano - sve u svoje vreme

20.3.2013.
13:03
VOYO logo

Ministar pravde Nikola Selaković kaže da Srbija zasad ostaje na postojećim rešenjima predviđenim Ustavom, ali da se izmene našeg najvišeg pravnog akta u svakom slučaju očekuju pre ulaska u EU.

- U Srbiji smo skloni da neka postojeća zakonska rešenja kritikujemo iako ih nismo ni primenili do kraja niti do kraja ispoštovali. Hajde da vidimo kako može u ovim okvirima da se uradi ono što može da se uradi, a kada to dođe na dnevni red (promena Ustava) onda ćemo se pripremiti za taj korak - kaže on i dodaje da se to očekuje pre ulaska Srbije u EU, navodi Tanjug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovarajući na novinarska pitanja u Palati "Srbija", Selaković je rekao da je od stručnjaka i pravnih eksperata tokom izrade radne verzije Nacionalne strategije za reformu pravosuđa dobio sugestije koje se tiču nezavisnosti sudstva.

- Te sugestije su s jedne strane zanimljive, a s druge vrlo ubedljive i tiču se izbora sudija i tužilaca - naveo je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada su u pitanju sugestije francuskog ambasadora koji je kritikovao izbor sudija i tužilaca u parlamentu - političkom organu, te stoga njihov izbor zavisi od parlamentarne većine, odnosno političke volje, Selaković je ukazao da prema srpskim zakonima Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca predlažu kandidate za izbor Skupštini Srbije.

Selaković je istakao da su VSS i DVT pravosudni organi koji jedini imaju nadležnost da predlože sudije i tužioce za prvi izbor sudija i tužilaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo