'ljudski životi na prvom mjestu' / Medvjed napravio pomutnju na autocesti: ustrijelili su ga jer je uspavljivanje bilo neizvedivo

Gotovo šest sati trajalo je natjeravanje 195 kilograma teškog medvjeda s autoceste Rijeka-Zagreb. Preskočio je zaštitnu ogradu i ušao na autocestu na dionici između Ravne Gore i Vrbovskog. Interventne ekipe otvorile su mu žicu na dva mjesta, ali nije izašao, pa su ga pred jutro morali ustrijeliti

5.11.2015.
21:18
VOYO logo

Medvjedima očito još nije do zimskog sna. Sinoć su napravili pravu pomutnju na relaciji Rijeka-Zagreb. 

Najprije je na staroj cesti, kod Gornjeg Jelenja, jedan medvjed udario u osobno vozilo da bi noćas, oko jedan sat, drugi medvjed na autocesti zaglavio gotovo šest sati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto da je ostao iza žice, na sigurnom, medvjed je ušao na autocestu, a vozači su ga uočili ispred tunela Čardak.

Čak i da se postavi veća i jača ograda, teško da bi uspjela zaustaviti mrcinu tešku 195 kilograma, starosti između šest i osam godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Divlje životinje na autocesti godišnje izazovu oko 50 prometnih nesreća, a dvostruko je veći broj dojava da su viđene unutar žice. 

Po dojavi vozača, na scenu stupaju cestari koji otvaraju žicu, što su i noćas učinili na dva mjesta, ali bezuspješno. Ni nakon šest sati pokušaja medvjed nije otišao u šumu pa nisu imali izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lovci su ga ustrijelili. Uspavljivanje je, kažu, bilo neizvedivo zbog straha od pojačanog prometa i potencijalnih nesreća vozača.

"Za uspavljivanje se čovjek mora približiti medvjedu na 10 do 15 metara, a medvjed ne može zaspati odmah, nego treba proći nekih 20-ak minuta. Ako je životinja uzbuđena, neće odmah zaspati nego se treba izvršiti to davanje injekcije, uspavljivanje još jedanput, to sve nosi prevelike rizike", rekao je Bojan Vivoda, voditelj interventnog tima ARZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A rizici su pogotovo veliki za vozače koji jure autocestom. Oko 6:30 zatvoren je dio autoceste i izvršen interventni odstrel.

Iz ARZ-a kažu da im je žao medvjeda, ali ljudski životi ipak su na prvom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo