sve zbog HVIDRA-e / Medved bez komentara na postupanje DORH-a oko Pupovca: 'Bilo bi neodgovorno'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Ministar nije želio komentirati ni je li njemu sporna koalicija sa SDSS-om

25.9.2019.
15:06
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar branitelja Tomo Medved nije u srijedu želio komentirati postupanje Državnog odvjetništva u odnosu na predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca, rekavši da je vidio u medijima da se DORH očitovao, ali da ne bi komentirao njegove nadležnosti. 

"Državno odvjetništvo je neovisno tijelo i u skladu sa svojim nadležnostima će postupiti, izjavio je Medved upitan ima li temelja za postupanje DORH-a protiv predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca u vezi s njegovim izjavama, odnosno ima li elemenata govora mržnje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DORH se o tome očitovao i to je sve što želim reći, rekao je Medved uoči početka sjednice saborskog odbora za ratne veterane. 

Medved je dodao kako bi od njega bilo neodgovorno da daje ocjene o postupanju Državnog odvjetništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANA VIJEST

Na upit misli li da je Pupovac pogriješio u svojim izjavama, Medved je ponovio kako se DORH očitovao da će analizirati sve i donijeti odluku o daljnjem postupanju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne želim definirati kvalifikaciju, vrlo sam jasno rekao da su te izjave neodgovorne, da one nisu temeljene na stvarnim činjenicama vezanih za stanje u Hrvatskoj", rekao je Medved.

DORH je na upit nekih medija u utorak priopćio kako će pokrenuti radnje u slučaju Pupovca. "Temeljem prijave koju navodite u svom upitu, kao i više naknadno zaprimljenih prijava u odnosu na iste događaje, nadležno državno odvjetništvo provest će zakonom propisane radnje i potom donijeti državnoodvjetničku odluku", odgovorio je DORH Dnevniku Nove tv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije htio komentirati ni koaliciju s SDSS-om

Upitan treba li raskinuti koaliciju s SDSS-om, Medved je rekao kako se o tome jučer očitovao. To je odluka koju je donijela Vlada, premijer i predsjednik HDZ-a na koalicijskom sastanku, dodao je. Pozvao je na strpljivost i da se pričeka pravorijek, odnosno ocjena Državnog odvjetništva.

Medved nije želio komentirati je li mu sporna koalicija sa SDSS-om rekavši da je to pitanje koje se rješava na koalicijskim sastancima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi mi koji javno djelujemo i dužnosnici smo, moramo voditi računa da svaka naša riječ itekako ima implikacija na stanje u zemlji. Svako pitanje kojim se RH dovodi u negativan kontekst  je neprihvatljivo. Svaka takva negativna konotacija ima izravne implikacije na stanje u stradalničkoj populaciji i poziv je svima koji daju javne iskaze i na svojevrsan način ocjenjuju stanje u RH, da o tome vode računa, rekao je Medved.

Potvrdio je da će u ići na sportske igre HVIDRA-e u Makarsku te da će tamo razgovarati o svemu kao i inače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vezi s neslužbenim najavama da su iz HVIDRA-e spremni doći na Markov trg i blokirati rad Sabora, Medved je rekao da će razgovarati s kolegama iz HVIDRA-e kao što i inače razgovara sa svim braniteljskim udrugama.

Nemojmo prejudicirati stvari, razgovarat ćemo o svemu, ali nemojmo smetnuti s uma da je ovo pitanje koje se u proteklom vremenu otvorilo, rekao je Medved, istaknuvši da je čitav niz važnih pitanja o kojima treba razgovarati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbor za ratne veterane očekuje očitovanje DORH-a u vezi s Pupovčevim izjavama

Saborski odbor za ratne veterane odlučio je na sjednici u srijedu da se neće sazivati tematska sjednica o izjavama Milorada Pupovca, dok se DORH ne očituje ima li elemenata kaznenog djela vezano uz izjave čelnika SDSS-a.

DORH je pokrenuo izvide i očekujemo da utvrdi je li počinio kazneno djelo u vezi s  člankom 349. Kaznenog zakona (koji govori o povredi ugleda Republike Hrvatske), rekao je predsjednik tog odbora Josip Đakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnik i član Odbora Miro Bulj upitao je kakva se poruka šalje braniteljima kada se osuđuje Pupovčev istup i istodobno s njime koalira.

Bulj je također podsjetio na Pupovčevo sudjelovanje na, kako je rekao, četničkom derneku u Bačkoj Palanci na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da je Bulj prozvao i predsjednicu Republike da mijenja stav od slučaja do slučaja, njezin savjetnik Ante Deur rekao je kako se Predsjednica već izjasnila vezano uz  srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i velikosrpsku agresiju te da je ocijenila kako Pupovčeve izjave nisu primjerene. O koaliciji ne mogu ništa reći jer ju nisam sklapao, dodao je Deur.

Bulj je također pokrenuo pitanje imenovanja ravnateljice Javne ustanove Nacionalni park Krka. Rekao je kako je sud utvrdio da je natječaj proveden nezakonito, ustvrdivši kako je na to mjesto imenovana osoba koja je istodobno bila članicom HNS-a i HDZ-a, a da hrvatska braniteljica Ljiljana Zmijanović unatoč boljim kvalifikacijama nije imenovana na to mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključeno je da će se o tome  raspravljati na sjednici Odbora iduću srijedu nakon što u međuvremenu Ministarstvo zaštite okoliša i energetike dostavi potrebnu dokumentaciju.

Predsjednik Odbora Đakić je rekao kako se radi o reizboru, a ne o trajnom zapošljavanju te da nije povrijeđen Zakon o hrvatskim braniteljima.    

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar branitelja Tomo Medved izvijestio je da je tijekom 2018. na širem području grada Zagreba provedeno više ekshumacija uz sudjelovanje MUP-a i DORH-a te da su pronađena tijela pokopana u skladu sa standardima i pravilima.

Pomoćnik ministra Stjepan Sučič dodao je da je tijekom 2018. provedeno 11 terenskih istraživanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbor je prihvatio i izvješće o poslovanju Fonda hrvatskih branitelja koji je u 2018. ostvario neto dobit u iznosu od 28,8 milijuna kuna, što je povećanje u odnosu na 2017. kada je ostvarena neto dobit od 23,3 milijuna kuna.

To je rezultat reinvestiranja dobiti, od koje je dio izdvojen za poboljšanje socioekonomskog statusa hrvatskih branitelja Domovinskog rata, rekao je Medved.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo