GRAHA I IGARA, A BIT ĆE I ŠTRUKLI / Prvi maj se opet slavi na ulicama: Ljudi se opuštaju uz hranu i koncerte, ali sindikati ne miruju - otkrili su nova dva zahtjeva

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Proslava Međunarodnog praznika rada u Hrvatskoj će nakon dvije godine biti u punom jeku

1.5.2022.
9:34
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon dvije godine stanke, Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) obilježiti će 1. svibnja, Međunarodni praznik rada, tradicionalnom prosvjednom povorkom gradskim ulicama i skupom "Za Hrvatsku zadovoljnih radnika".

Prosvjednom povorkom želi se upozoriti na potrebu rasta plaća, jaču zaštitu radničkih prava i kolektivno pregovaranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okupljanje sudionika povorke započet će u 10:30 sati ispred Radničkog doma u Zagrebu, a u 11:00 sati očekuje se kretanje. Povorku će, uz sudionike, činiti i autobusi, te traktori, a krajnja destinacija bit će Radnička cesta, kod rotora, u neposrednoj blizini sjedišta Hrvatske udruge poslodavaca.

Ondje će se oko 11:30 sati s pozornice okupljenima obratiti predsjednik SSSH Mladen Novosel, te predsjednici udruženih sindikata s dva temeljna zahtjeva upućenima poslodavcima i njihovim udrugama, te Vladi RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rast plaća i kolektivni ugovori

Zahtjevi uključuju rast prosječne neto plaće na 1.500 eura, te minimalne plaće na 750 eura do 2026. godine, kao i snažnije kolektivno pregovaranje s naglaskom na provedbu i nadzor nad primjenom kolektivnih ugovora.

"Poručit ćemo kako je najučinkovitiji način za ostvarivanje rasta plaća kolektivno pregovaranje, posebice na razini sektora, koje je u kontinuiranom padu. Uputit ćemo poruku onim poslodavcima koji odbijaju kolektivno pregovarati i ne pregovaraju u dobroj vjeri, te Vladi RH koja mora osigurati poticajno okruženje za kolektivno pregovaranje", rekli su iz SSSH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad Zagreb priprema cjelodnevni bogati glazbeno-zabavni program za građene različitih generacija na dvije pozornice u Maksimiru. Osim glazbenih nastupa i edukativnih radionica, posjetitelje očekuje 30.000 porcija graha, ali i 15.000 porcija štrukli koje će se dijeliti od 10:30 do 14:30 sati. Prisutnima će se u 11:20 sati obratiti gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Image
SMISLITE NEKI KROVIĆ ZA ROŠTILJE... /

Dan je divno počeo, ali poslijepodne stižu problemi: U neke dijelove zemlje stižu pljuskovi i grmljavina

Image
SMISLITE NEKI KROVIĆ ZA ROŠTILJE... /

Dan je divno počeo, ali poslijepodne stižu problemi: U neke dijelove zemlje stižu pljuskovi i grmljavina

Milanović u Varaždinu

Središnje obilježavanje Praznika rada u Varaždinu održat će se na kupalištu na Dravi s početkom u 10 sati, uz prigodni program više od 150 izvođača, te podjelu besplatnog graha, a gost proslave u Varaždinu bit će i predsjednik RH Zoran Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Splitu će proslava biti održana na platou ispred Zoološkog vrta na Marjanu, gdje će uz besplatni fažol posjetitelji moći popratiti stand-up nastup komičara sa splitske scene. Osječani će u prvosvibanjskom ozračju uživati kod Katakombi, na lijevoj obali Drave, gdje će u podjeli 2500 porcija graha sudjelovati osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Obilježavanje 1. svibnja u Rijeci organizira gradski SDP, ali ove godine na novoj lokaciji u parku kod Trsatske gradine. Riječane uz besplatni ručak i piće očekuje zabavni program, a u podne će im se obratiti gradonačelnik Marko Filipović, župan Zlatko Komadina i čelnik SDP-a Peđa Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo