MUKE PO ORGANIZACIJI / Medicinski fakultet u problemima: 'Ne znam da li je ijedna institucija pretrpjela ovakav udar'

'Mi ćemo inzistirati na našim kriterijima, koji su jako visoki', poručuju s fakulteta

22.4.2020.
12:50
VOYO logo

Štetu koju je zagrebačkom Medicinskom fakultetu prouzročio potres, dekan je procijenio na više od pola milijarde kuna. Sve to znači vrlo otežane uvjete rada na fakultetu u nepredvidljivo dugom razdoblju.

Nastava se odvija online, ispiti će biti usmeni, a RTL Danas pokušao je kako će izgledati njihov važan, ali za sada nemoguć - praktični dio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dekan Medicinskog fakulteta Marijan Klarica kaže da su se brzo organizirali da funkcioniraju normalno u nenormalnim okolnostima.

"Ne znam da li je ijedna institucija pretrpjela ovakav udar i bačena na koljena, a ujedno da itekako doprinosi", rekao je Klarica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uprava fakulteta sada je podstanar je u Institutu za istraživanjemozga no kad će studenti moći vratiti u dvorane i kabinete ovisi sada o statičarima, građevincima i – troškovniku.

"Moramo neke ključne dijelove fakulteta koji su najmanje staviti u funkciju što prije staviti u funkciju jer nećemo moć u mogućnosti završiti akademsku godinu da ne kažem započeti novu akademsku godinu", ističe Klarica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učionice na Šalati neizgledaju baš najbolje, blago rečeno i zato se nastava organizirala online.

"Serveri nam nisu stradali, naša informatička služba radi manijakalno", govori Sven Seiwerth, prodekan za diplomsku nastavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispiti će se za sada odvijati usmeno, no za veliki dio ispita koji imaju i praktični dio, odluku još nije moguće donijeti. Previše je ako...

"Ako protuepidemijske mjere to dozvole do ljeta, onda ćemo cijelo ljeto nadoknaditi taj dio nastave, i provesti te ispite, ako ni to to ne mode moguće do kraja akademskegodine onda ćemo vjerojatno donijeti odluke oko prelaska studenata u višu godinu s nepoloženim ispitima", ističe dekan Medicinskog fakulteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barem je tri stotine studenata trebalo ove godine diplomirati.

"Studentima je važno da se održi tempo ispita, jer je dio njihovog životnog zadatka da završe studij. Naravno imao i veliki broj studenata koji bi trebali diplomirati postati mladi liječnici a naš sustav treba liječnike", objasnio je Seiwerth.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više stotina potencijalnih studenata ove je godine trebalo na prijemni. Od njega ovaj fakultet ne kani odustati.

"Mi ćemo inzistirati na našim kriterijima, koji su jako visoki", navodi Klarica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedeća akademska godina sasvim sigurno neće započeti ovdje. Na fakultetu se nadaju da će tu barem završiti.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo