REORGANIZACIJA HITNE POMOĆI / Stižu velike promjene: Medicinske sestre i tehničari moći će pružiti prvu pomoć umjesto liječnika

Image
Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell

Ne mogu sve sestre i tehničari hitne otići na specijalizaciju odjedanput, to mora biti sukcesivno, kaže Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara i tehničara

3.3.2023.
10:27
Dusko Jaramaz/Pixsell
VOYO logo

Više medicinske sestre i tehničari na terenu će samostalno pružati prvu pomoć umjesto liječnika. U tri godine školovalo bi se njih 370, a imali bi veće koeficijente, tj. 25 posto veće plaće, piše u petak Jutarnji list.

U svibnju bi trebale početi prve edukacije za specijalizaciju iz hitne medicine medicinskih sestara i tehničara. Već godinu poslije ti bi novi specijalisti mogli pružati hitnu medicinsku pomoć građanima, odnosno stvarno spašavati živote, jer bi imali veće ovlasti nego sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'BIO JE TO VELIKI ŠOK' /

Dariji je otkrivena opaka bolest dok je radila kao medicinska sestra, a sada ima važnu poruku: 'Uvijek mislite ne može se to dogoditi vama'

Image
'BIO JE TO VELIKI ŠOK' /

Dariji je otkrivena opaka bolest dok je radila kao medicinska sestra, a sada ima važnu poruku: 'Uvijek mislite ne može se to dogoditi vama'

Trenutno rade dva tima

Naime, u sklopu Hitne medicinske pomoći trenutačno rade tzv. tim 1, u koji je uključen liječnik i tehničar, te tim 2, u kojem radi medicinska sestra, odnosno tehničar sa srednjom stručnom spremom, te jedna s višom, ali nema liječnika.

No, problem je što tim 2 gotovo nikako ne može pomoći u hitnim situacijama, primjerice nekome tko je u anafilaktičkom šoku, jer ne smiju davati neke lijekove koji spašavaju život poput adrenalina! Drugim riječima, tim 2 gotovo da se svodi na sanitetski prijevoz pacijenata u bolnicu jer dugih ovlasti nema, što nije slučaj u najvećem dijelu zemalja EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svake godine trebali bi imati oko 120 polaznika specijalizacije

To bi se trebalo promijeniti nakon što u iduće tri godine 370 medicinskih sestara i tehničara prvostupnika (završena viša medicinska škola) prođu jednogodišnju specijalizaciju iz hitne medicine, što je omogućeno projektom EU-a.

Ovu će edukaciju provoditi sveučilišta i veleučilišta, a plan je da svake godine imamo oko 120 polaznika te specijalizacije. Naime, ne mogu sve sestre i tehničari hitne otići na specijalizaciju odjedanput, to mora biti sukcesivno, kaže Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara i tehničara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje da se prije početka ove specijalizacije također mora promijeniti Zakon o sestrinstvu da djelatnici budu i pravno zaštićeni, što podrazumijeva povećanje njihovih ovlasti u odnosu na trenutačne jer bi bez toga oni koji bi pružali stvarnu hitnu pomoć bili u prekršaju unatoč dodatnoj edukaciji i kompetencijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo