Medicinska konoplja mogla bi postati legalna prije nego što se očekivalo

Novo Povjerenstvo za analizu i preporuke primjene indijske konoplje u medicinske svrhe moglo bi stvoriti temelj za legalno korištenje do ljeta 2015. godine.

21.12.2014.
15:07
VOYO logo

Nakon što je intervencijom Ministarstva zdravlja otklonjena zakonska prepreka za uzgoj industrijske konoplje, ministar zdravlja Siniša Varga imenovao je Povjerenstvo za analizu i preporuke primjene indijske konoplje u medicinske svrhe.

Procjenjuje se da bi Povjerenstvo svoj posao trebalo obaviti u šest mjeseci te bi građani već u ljeto 2015. godine mogli legalno koristiti indijsku konoplju u liječenju pojedinih bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema pisanju Novog lista, misija povjerenstva je istražiti mogućnosti primjene kanabinoida kod oboljelih od raka, multiple skleroze i drugih teških bolesti, kojima takva terapija može pomoći u liječenju i ublažavanju simptoma bolesti. Stručnjaci će se odrediti i prema tome treba li troškove takve terapije snositi obvezno zdravstveno osiguranje ili pacijenti sami, kao u susjednoj Sloveniji.

Za predsjednika povjerenstva imenovan je Ognjen Brborović s Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Uz njega će u povjerenstvu sjediti i Vladimir Trkulja sa Zavoda za farmakologiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu, Hrvoje Tiljak s Katedre za obiteljsku medicinu Medicinskog fakulteta u Zagrebu, farmakolog Josip Čulig, Slavko Sakoman, Dubravko Klarić iz vladinog Ureda za suzbijanje zlouporabe droga, Tea Strbad iz HZZO-a, Borislav Belev iz KBC-a Zagreb, Marija Pećanac iz Ministarstva zdravlja i Saša Bajlo iz Udruge Medicinska konoplja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo