Potreban pojačan oprez / Maturanti u Barceloni, roditelji zabrinuti: 'O svim sumnjivim pojavama moraju obavijestiti policiju'

Nakon što je dio škola odgodio kolovoški maturalac zbog terorističkog napada, 1.500 učenika je otputovalo u katalonsku prijestolnicu gdje danas traje opći štrajk

3.10.2017.
16:43
VOYO logo
Image

Katalonija u općem štrajku zbog kršenja ljudskih prava

Image

Katalonija u općem štrajku zbog kršenja ljudskih prava

Od nogometnog kluba Barcelona do zaposlenika katedrale Sagrade Familije i na poziv 40 sindikata i udruga, Katalonija je u utorak u općem štrajku kojim upozorava na nedopustivo kršenje ljudskih prava i sloboda španjolske policije koja je pokušala spriječiti održavanje referenduma o samoodređenju.

U pokušaju španjolske policije da spriječi izjašnjavanje ozlijeđene su 893 osobe, od kojih četiri teško u nedjelju kada je, prema podacima katalonskih vlasti, glasalo 2,26 milijuna birača (od 5,3 milijuna s pravom glasa) i njih 90 posto se izjasnilo za neovisnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nitko nije odustao od maturalca

Jasno je, stoga, da su roditelji učenika koji borave na maturalnom putovanju u Barceloni i te kako zabrinuti. U nedjelju navečer i tijekom ponedjeljka putem Španjolske krenulo je 1.500 maturanata, čiji je maturalac bio odgođen u kolovozu nakon terorističkih napada u katalonskoj prijestolnici.

Ni ovaj put, očito, nekim maturantima nije suđeno bezbrižno putovanje. Iz putničke agencije koja je organizirala putovanje poručuju da ceste u Barceloni nisu blokirane, sve funkcionira normalno. Do otežanja prometa došlo je u kratkom razdoblju između 9-13 sati kada su cestari odlučili podržati opći štrajk, ali nakon toga sve se normaliziralo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od maturalnog putovanja niti jedan učenik nije odustao, hoteli su puni i turisti normalno posjećuju gradove u Španjolskoj, ističu iz agencije.

Iz Ministarstva obrazovanja apeliraju na pojačan oprez. Mole maturante da o svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijesti policiju. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, pak, izdalo je upozorenje o maksimalnom oprezu za sve koji putuju u Španjolsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moguća eskalacija

"U utorak, 3. listopada proglašen je generalni štrajk u Kataloniji. U Barceloni i ostalim gradovima javni prijevoz (autobusi i podzemna željeznica) voze s 25% kapaciteta, lokalne autobusne linije i vlakovi također voze smanjenim kapacitetom, najavljene su blokade glavnih cesta, kao što su autoceste AP-7, A-7, A-2 ili C-31, gradske službe, škole i mnoge trgovine su zatvorene i očekuju se okupljanja na ulicama. Opći štrajk prouzročit će poremećaje, kašnjenja i zastoje u svim vrstama prometa te savjetujemo da prije polaska na put provjerite trenutnu situaciju. Ukoliko putujete zrakoplovom, molimo da se obratite zrakoplovnoj kompaniji ili organizatoru putovanja. Prosvjedi bi se mogli nenajavljeno nastaviti i u idućim danima", upozorilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Također, Ministarstvo upozorava da postoji mogućnost eskalacije javnih okupljanja, stoga je najbolje izbjegavati mjesta na kojima će se ista događati. Drugim građanima savjetuje se neodlazak u Barcelonu tijekom idućih dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo