ispiti strogo čuvani / Maturanti krenuli s odabirom studijskih programa: NCVVO pojačao mjere sigurnosti

Više od pola milijuna učenika vratilo se u školske klupe. Početak drugog polugodišta osobito je stresan maturantima pred kojima je najveći ispit - državna matura. Prijave su počele i traju tri tjedna, a kako teku, doznajte u prilogu

11.1.2016.
19:22
VOYO logo

Nakon zimskih praznika slijedi povratak u školske klupe. I dok se oni mlađi još privikavaju, za maturante nema predaha, jer počeo je odabir studijskih programa.

"Baš jučer sam stavila jedno devet izbora koje bi mi bili potencijalni i nadam se najboljem", rekla je Aneta, učenica Gimnazije Antuna Gustava Matoša Zabok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razmišljao sam više o nekoj prirodnoj skupini predmeta, matematika i fizika me više zanimaju, nego neke socijalne tematike", izjavio je njen kolega Filiš. 

I ne čudi da maturante iz Zaboka zanimaju prirodne znanosti jer i generacija prije njih pokazala je dobro znanje na ispitu državne mature na tom području.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prošle se godine pokazalo među tih 12-ero učenika koji su imali odlične rezultate iz fizike, iz matematike na A razini, da je bilo dosta učenika iz Zaboka, Zlatara, Varaždina i Međimurja", rekla je glasnogovornica NCVVO-a Ana Franić Božić.

Najviše negativnih ocjena maturanti su dobili iz etike, informatike i sociologije, dok je iz francuskog, njemačkog, latinskog, talijanskog i engleskog jezika najviše petica. Na popisu tih jezika nije se našao hrvatski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima puno elemenata mature hrvatskog jezika. Trebamo biti sposobni napisati dobar esej, trebamo pročitati lektire, biti vrlo riječiti i gramatički sposobni, logično je da nekomu neće ići", rekla je Liza iz Zaboka. 

Rok za prijavu ispita istječe za tri tjedna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neki još uvijek ne razmišljaju ili ne znaju što bi upisali, ali sada još uvijek proučavaju pravila. Do sad su malo bili uspavani tijekom ovih praznika, ali očekujem da će se sad jako uključiti", smatra ispitni koordinator Marijan Pušić.

Da se ne bi ponovio prošlogodišnji scenarij s krađom i curenjem ispita, iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja poručuju - poduzet će sve da ih zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogu reći da su ispiti u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja u maksimalno očuvenim uvjetima. Naravno da kad ispiti odu van, postoji faktor ljudske greške", kaže glasnogovornica Božić. 

Iako je do državne mature ostalo punih pet mjeseci, maturanti će se morati dobro potruditi da je polože višom ocjenom od do sad ustaljene trojke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo