Matijašević: Ići ćemo na ukidanje Ustavnog suda!

20.10.2010.
13:54
VOYO logo

"Građani imaju pravo na referendumu odlučivati o svim pitanjima djelovanja hrvatskog Sabora. Potpuno je irelevantno ovo što su oni dali kao pojašnjenje za neraspisivanje referenduma. Odluka suda je sporna zbog činjenice da su uveli građane drugog reda te da ne dopuštaju da građani neposredno odlučuju. Ovo je samo jedna u nizu takvih i zbog toga ćemo ići na ukidanje Ustavnog suda", rekao je Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata.

Novinari su Matijaševića pitali smatra li on poput Damira Polančeca da iza ovakvih odluka stoji zapravo potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neću o pojedincima, ali unaprijed sam znao da ova odluka nije donesena po zakonu već po diktatu", rekao je Matijašević a prenose 24sata.

Ustavni sud u srijedu je objavio da je odlučio da referenduma neće biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vladinom odlukom o povlačenju izmjena Zakona o radu prestale postojati pretpostavke za njegovo raspisivanje", stoji u obrazloženju odluke Ustavnog suda.

Lesar: Ustavni sud za to nije bio nadležan!

Dragutin Lesar, koji je na izmjene Zakona o radu prvi reagirao prijedlogom da se raspiše referendum kaže kako je očekivao ovakvu odluku, u kojoj se vidi da je Ustavni sud "pažljivo osluškivao izjave vladajućih", poglavito tumačenja koja su na saborskome odboru za Ustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odluka je, naravno, jako slična onome što su Šeks i ostali HDZ-ovci govorili na odboru", kaže Lesar. Kao najbitniju izdvaja činjenicu da "Ustavni sud ima pravo jedino dati svoju ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja, a ne bilo čega što je HDZ nadrobio u svom zahtjevu".

"Trebali su se proglasiti nenadležnim. Ovo je dosad najbrutalniji atak na neposrednu demokraciju i dokaz da se u Hrvatskoj nikada neće moći provesti građanski referendum, a kvaka je u tome što je Ustavni sud na kraju umjesto početku postupka. To znači da je Organizacijski odbor trebao formulirati pitanje i dati ga na ocjenu ustavnosti pa da se tek onda ide u prikupljanje potpisa. No, nije slučajno da je sustav postavljen tako da kad se sve odluči i zaključi da je zakonito, Ustavni sud može spriječiti referendum", kaže Lesar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedeći korak - ulica

Što se tiče primjedbi na račun sindikalaca koji su u opisu zahtjeva za referendum naveli da je on vezan za izmjene Zakona o radu i time dali opravdanje sudu da proglasi referendum nepotrebnim jer je Vlada povukla izmjene zakona iz procedure, Lesar komentira da je to "pranje savjesti":

"Vraćam se opet na tekst referendumskog pitanja. Spominju li se ondje izmjene ZOR-a? Ne. No, neka prvo javno odgovore jesu li ovlašteni samo ocijeniti ustavnost referendumskog pitanja ili i za vremenske prognoze u državi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Činjenica da se jučer već znala odluka suda i da su mediji o njoj pisali, za Lesara je "nešto najstrašnije što se moglo dogoditi". Upitan što je građanima preostalo nakon uskrate prava na referendum, Lesar odgovara: "Budući da pravni lijek ne postoji, smatram da bi organizatori trebali provesti akciju na ulici".

Prethodni članci:

arti-201010200110006 arti-201010190922006 arti-201009280248006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo