STRUČNJAK ZA SIGURNOST / Mate Laušić za RTL: 'Sigurnosna kultura kod naših građana je na dosta niskoj razini'

Tragičan završetak otmice Tomislava Salopeka u Egiptu analizirali smo u RTL Direktu sa stručnjakom za sigurnost, Matom Laušićem

12.8.2015.
22:44
VOYO logo

ISIL je u srijedu objavio, a pouzdane svjetske agencije prenijele, da je oteti Hrvat u Egiptu Tomislav Salopek ubijen. Premijer Zoran Milanović tu informaciju nije mogao potvrditi sa stopostotnom sigurnošću potvrditi, ali nije niti skrivao da ono što vide izgleda grozno. Pridružila mu se i predsjednica Republike koja poručuje da ne odustaju dok postoji jedan promil nade da je živ.

Današnji događaj u RTL Direktu smo analizirali sa stručnjakom za sigurnost, generalom pukovnikom Matom Laušićem

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li vas osobno iznenadio ovakav razvoj situacije s otmicom Tomislava Salopeka?

Razum mi je govorio jedno, srce je tražilo drugo. Na žalost, ono o čemu sam promišljao kad govorim o razumu se obistinilo. Osobno nemam sumnje da se egzekucija dogodila. Vidio sam fotografiju i mislim da forenzičari mogu s najvećim stupnjem vjerojatnosti potvrditi da je do egzekucije došlo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su islamisti uputili poruke Hrvatskoj, je li Tomislav Salopek ipak slučajna žrtva ili mislite da je kao Hrvat bio cilj otmice?

Tomislav nije bio visoko pozicionirani menadžer u toj tvrtci i sumnjam da je on bio meta kao osoba, kao hrvatski državljanin sa svojim imenom i prezimenom. Mislim da je prvenstveno bio zaposlenik u stranoj, u ovom slučaju francuskoj kompaniji, koja je radila u Egiptu. Tek kasnije da je došlo do njegove identifikacije od strane otmičara i ova poruka je slijedom toga došla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je danas prilično sigurno govorio o radu tajnih službi, hoće li se razina sigurnosti dodatno povećati i mogu li to građani osjetiti?

Uvjeren sam da, već davne 2001. godine nakon 11. rujna, da su se prestrojile kako strane, tako i naše službe sigurnosti. Ja sam već tada rekao da nakon 11. rujna ništa više neće biti isto. Pogotovo mislim da su naše službe podigle jednu višu razinu sigurnosti i svojeg djelovanja nakon što smo 2003. ušli u misiju ISAF u Afganistanu, iako još nismo bili članica NATO-a. Ulaskom u NATO i EU, pristupivši antiterorističkoj koaliciji, naš sigurnosni sustav je u kontinuitetu, u jednom visokom stupnju sigurnosti. To što mi kao građani ne vidimo tu demonstraciju sile i tehnike, samo govori da te tihe metode nekad dalju i bolji rezultat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon 11. rujna se reklo više nikad ništa neće biti isto. Mislite da nakon današnjeg dana više ništa neće biti isto za sigurnost Hrvata u inozemstvu?

Sigurnosna kultura kod naših građana, a ona nije ništa drugo nego promjena svijesti i promišnljanja kako ne postati žrtva u bilo kojoj situaciji bilo gdje, je na dosta niskoj razini. Ovo je jedan jaki šamar kojeg smo dobili i kojeg smo svi osjetili jer se dogodilo našem čovjeku, našem Tomislavu. Dosad smo gledali egzekucije Francuza, Engleza, Amerikanaca... Danas je zločin ušao u naše dvorište i to je ono što nas je sve potreslo, pa i mene osobno. Ono što napori moraju biti da se podigne razina sigurnosne kulture. Naši građani koji su zaposlenici stranih tvrtki i zaposlenici naših tvrtki čiji djelatnici idu u strane države, morat će daleko više ulagati u podizanje sigurnosnog standarda svojih zaposlenika, u njihovu sigurnosnu pripremu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da netko iz vaše obitelji želi ići raditi ili turistički uživati u Egipat i slična područja, što biste mu savjetovali?

Turistički svakako ne, a poslovno uz jednu vrlo jaku i konkretnu sigurnosnu edukaciju. A to je samo izbjeći rutinu, vjerovati, ali provjeravati i biti uvijek na oprezu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo