Maskirani srpski ekstremisti prekinuli glasanje na Kosovu

Vučić traži od međunarodne zajednice samo 45 minuta da puste naše ljude da srede situaciju

3.11.2013.
20:07
VOYO logo

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić zatražio je danas od međunarodne zajednice da dozvoli da Srbija interveniše na 45 minuta i sredi situaciju posle napada ekstremista na biračkom mestu u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u severnoj Kosovskoj Mitrovici, rečeno je Tanjugu u kabinetu prvog potpredsednika.

Srpski ekstremisti polupali su glasačke kutije u tehničkoj, medicinskoj i školi "Sveti Sava", jer su Srbi u večernjim časovima krenuli na glasanje u velikom broju. Izbila je tuča, a kosovska policija je upotrebila suzavac i glasanje je prekinuto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripadnici OEBS-a napustili su severnu Kosovsku Mitrovicu oko 17.15 u dvadesetak džipova. Kako javlja izveštač Tanjuga sa lica mesta, osoblje OEBS-a bilo je veoma uplašeno, a neki od njih su nosili šlemove za glavu i pancire.

Kako se moglo čuti, nezvanično, nije bilo povređenih. Kosovksa policija privela je jedno lice, ali se ne zna da li je povezano sa tim događajem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pantić očekuje da međunarodna zajednica poništi izbore

Kandidat za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice Kristimir Pantić izjavio je večeras da očekuje od međunarodne zajednice da poništi izbore i da raspiše u što kraćem roku nove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je posle napada ekstremista na glasačka mesta u tom gradu, rekao da je krajnje vreme da Srbija od međunarodne zajednice traži da "naše snage zavedu red" i dodao da je večeras razgovarao tim povodom s vicepremijerom Aleksandrom Vučićem, te da veruje da će Vučić "učiniti ogroman napor i insistirati kod međunarodne zajednice da se ovi banditi privedu licu pravde".

Ovo što rade nije samo protivno interesima Srba i Srbije, već udaljava i KiM od Srbije i utiče na položaj Srbije, ocenio je Pantić, koji tvrdi da je cilj incidenta bio da uspori napredak Srbije, a da Srbi sa KiM nestanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je, dodao je, cilj i kosovskog premijera Hašima Tačija, ali i poslanika Demokratske stranke Srbije (DS S) Marka Jakšića, kojem, kako je rekao, treba ukinuti imunitet i koji treba "da odgovara za sva zla koja je naneo srpskom narodu u proteklih 14 godina".

Pantić je rekao da su u današnjem napadu, u kojem je bačen i suzavac na građane i članove biračkih odbora, povređene dve žene, što, ocenio je, pokazuje svu bestijalnost i bahatost napadača. On je, kaže, uveren da će DS S pokušati "Srpskoj" da pripiše taj napad i dodaje da je došao do jednog dokumenta preko društvenih mreža koji dokazuje da je napad isplaniran. "Nakon napada otišao sam do škole i tamo zatekao veliki broj članova DS S i takozvanih bojkotaša, što je dodatni dokaz da su oni izveli napad", objasnio je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Regularnost izbora dovedena je u pitanje čim su jutros počeli, jer nisu otvorena sva glasačka mesta u 7 sati, a na nekima je falio birački materijal, rekao je Pantić koji smatra da odgovornost za to snose snose Priština i međunarodna zajednica, koja na sva kršenja briselskog sporazuma žmuri kada je u pitanju Priština.

Kosovska policija zatvorila je i ostale dve škole u severnoj Kosovskoj Mitrovici u kojima je bilo organizovano glasanje, rekao je Pantić, najavljujući da će ih obići u toku večeri, a od kosovske policije je zatražio da svim građanima, koji su u tim zgradama, garantuje bezbednost i preveze ih do kuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naši i DSS: Vandalizam s ciljem da se prikrije poraz

Demokratska stranka Srbije i Pokret Naši tvrde večeras da iza vandalskog upada i uništavanja biračkog materijala na više mesta u Kosovskoj Mitrovici stoje, kako kaže potpredsednik DS S Slobodan Samardžić, "mračne snage naše zvanične politike", nezadovoljne činjenicom da je bojkot izbora u tom mestu uspeo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsednik DS S Slobodan Samardžić u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima ocenio je da su izbori bili masovno bojkotovani od strane srpskog biračkog tela i da je do 16. časova izašlo svega 700 birača.

Prema njegovim rečima ti rezultati, koji su se, kako tvrdi, mogli nazreti od otvaranja biračkih mesta, bili su razlog "iznenadnog vandalskog uništavanja izbornog materijala na više biračkih mesta u gradu Severnoj Mitrovici". "Uz najoštriju kritiku tih aktivnosti, pitamo se čiji je interes uništavanje rezulata izbora. Sasvim sigurno, to je interes onih mračnih snaga naše zvanične politike koje su pokušale da nateraju srpski narod severno od Ibra da svojim glasovima uništi srpske, a osnuje šiptarske institucije lokalne samouprave koje bi, navodno, služile Srbima" smatra Samardžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada im je bilo jasno da im to nije uspelo, uništili su dokaze svog istorijskog poraza za šta će, najverovatnije, krivicu svaliti na slobodne ljude koji su bojkotovali izbore i one koji nisu dopustili da planirana krađa dođe do javnosti" rekao je Samardžić.

"Naši" čak tvrde da je vandalski napad na nekoliko biračkih mesta u Mitrovici izveden pod komandom Dragana Dikića, rođenog brata smenjenog komandanta Žandarmerije Bratislava Dikića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo