MARTINA DALIĆ U SUKOBU INETERESA? / Vodi ministarstvo koje odlučuje o tvrtki u čijoj Upravi je njezin suprug

Image

Činjenica da joj suprug sjedi u Upravom odboru INA-e, novu ministricu gospodarstva mogla bi staviti u nezavidan položaj. Naime, postavlja se pitanje je li Dalić u potencijalnom sukobu interesa?

27.10.2016.
20:26
VOYO logo

Samim tim što je sjela u fotelju ministrice gospodasrtva Martina Dalić našla se u potencijalnom sukobu interesa. Naime, Ministarstvo kojem je na čelu donosit će brojne odluke o INA-i, kojoj je država najveći dioničar poslije MOL-a, a u kojoj je njen suprug Niko Dalić član Uprave, piše Tportal.

Prema mišljenju stručnjaka, Dalić će se tako morati izuzeti se od donošenja svih odluka koje se odnose na djelovanje njenog supruga u našoj naftnoj kompaniji. Točnije, koje bi njega stavile u povlašten položaj u toj tvrtki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći problem Dalić će se pojaviti u ožujku iduće godine kada njenom suprugu, kao i članovima Uprave INA-e Davoru Mayeru, Ivanu Krešiću ističe mandat. Naime, tada će Vlada ponovno odlučivati o imenovanju novih ili zadržavanju aktualnih hrvatskih članova uprave INA-e.

Image
SUKOB INTERESA: /

Pokrenut postupak protiv zastupnica Rimac, Lovrić Merzel i Dalić

Image
SUKOB INTERESA: /

Pokrenut postupak protiv zastupnica Rimac, Lovrić Merzel i Dalić

Kadroviranje kamen spoticanja

"Moja logika je tu vrlo jednostavna. Ako je država vlasnik preko 40 posto dionica INA-e, znači da država ima značajan upliv u poslovanje te tvrtke, a poslovanje INA-e bi trebalo biti usklađeno s interesom RH. To bi značilo da je vrlo mala mogućnost za različite stavove ministrice i njenog supruga koji je član uprave INA-e. A pošto Vlada predlaže hrvatske članove uprave, ministrica Dalić bi se našla u sukobu interesa samo kada bi sudjelovala u toj Vladinoj odluci", smatra antikorupcijski stručnjak Zorislav Antun Petrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković kaže kako sama okolnost da je Martina Dalić članica Vlade, a njen suprug Niko Dalić član uprave INA-e ne znači da je ministrica već sada u spornoj situaciji koja bi ju difamirala u javnosti.

"Kada na stol dođu neke važne odluke, a ministrica Dalić posumnja da bi mogle izazvati lavinu javnog problematiziranja bilo bi dobro da se obrati Povjerenstvu i da zatraži mišljenje", kaže predsjednica Povjerenstva dodajući kako je jedna od takvih situacija upravo odlučivanje Vlade o imenovanju ili razrješenju hrvatskih članova uprave INA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo