'razvalio' ispit na državnoj maturi / Marko je najbolji mladi informatičar u Hrvatskoj: 'Oduvijek sam volio igrice i tako razvijao logiku'

RTL je pronašao maturanta iz Treće matematičke gimnazije u Osijeku koji je sve predmete položio s 5, a informatiku - najbolje u Hrvatskoj

25.7.2019.
15:30
VOYO logo

Marko Rajković iz Osijeka završio je Matematičku gimnaziju s odličnim, maturirao s peticom, a informatiku riješio sa 100 % točnih odgovora.

"Ne bih baš rekao da je bio težak, bio je zahtjevan. Kako sam bio na brojnim natjecanjima prije same mature, to kao da me već pripremilo za tu informatiku", kazao nam je Marko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govori, najteži je predmet na maturi bio hrvatski jezik, ali i njega je riješio za odličan. Kako je oduvijek volio matematičke zadatke, u pripremi za maturu je uživao, ali priznaje, igranje videoigrica otvorilo mu je svijet programiranja.

"Ja sam volio igrati igrice kao mali i upravo zbog toga sam razvijao svoju logiku preko tih igrica. Ali naravno, treba imati mjere u tim igricama. Ne treba pretjerivati. No, to me privuklo i na matematiku ,i informatiku, i fiziku."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo dvoje maturanata u Hrvatskoj riješilo je informatiku bez pogreške, ali kako je imao bolji rezultat iz matematike - 98 posto točnih, osvojio je nagradu od 5000 eura koju dodjeljuje doajen hrvatske informatike Boris Sakač.

"Bio sam nervozan, nisam mogao dočekati... ta tri dana ko da su bile tri godine...'', prisjeća se Marko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odličnim rezultatima unatoč, Markov socijalni život ne trpi. Druži se, izlazi, ali i trenira nogomet. 

"Kad se ubacuje s krila i iz kornera, treba uzeti u obzir kut parabole, snagu, brzinu, širinu, visinu", nabraja Marko i dodaje da se izvlači na vjetar kad promaši.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa ako vjetar omete nogometnu karijeru, uvijek mu ostaje znanje jer dio novca od nagrade uložit će u računalo koje će mu služiti na fakultetu. Upisao je Matematiku i računarstvo u Osijeku u kojem planira i ostati ako bude poslovnih prilika. Ali ne sumnjamo da je pred Markom - njegovo vrijeme.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo