MARIĆ O PRONALAŽENJU NOVCA ZA OBNOVU PORUŠENIH PODRUČJA: / 'Ovo je nevjerojatna godina, Covid i dva potresa'

Image

'Dosad smo za očuvanje radnih mjesta i ljudskih života i zdravlja građana tridesetak milijardi kuna',

30.12.2020.
20:54
VOYO logo

Ministar financija Zdravko Marić, gostujući u emisiji RTL Danas, objasnio je kako će Vlada "pronaći" najavljenih 120 milijuna kuna interventne pomoći za područja pogođena jučerašnjim potresom.

"Uvijek pred kraj godine računamo s onim što smatramo da će ostati neutrošeno i kako s tim novcem baratati. U ovim okolnostima pandemije fokus smo usmjerili na borbu protiv Covida, međutim, s obzirom na ove okolnosti, uspjeli smo u okviru zakonske preraspodjele pronaći sredstva da ostvarimo odmah ovu pomoć", kazao je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MARIĆ APELIRAO NA OPREZ GRAĐANA: /

Osigurano je 120 milijuna kuna; 'Pomoć uplaćujte službenim kanalima jer su se pojavili i lažni računi'

Image
MARIĆ APELIRAO NA OPREZ GRAĐANA: /

Osigurano je 120 milijuna kuna; 'Pomoć uplaćujte službenim kanalima jer su se pojavili i lažni računi'

'Sigurno možemo računati na europska sredstva'

"Vlada je na tragu one aktivnosti iz proljeća otvorila posebni podračun državne riznice i krenule su prve donacije", kazao je i dodao je da će o donacijama izvještavati javnost.

Rekao je da još ne zna hoće li se ići na proširenje zakona za obnovu Zagreba i okolice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sigurno možemo računati na europska sredstva, Fond solidarnosti. Za Zagreb i okolicu je išla najveća pojedinačna isplata iz tog fonda, 684 milijuna eura. Računamo i na nastavak suradnje s međunarodnim institucijama, Svjetskom bankom. Potpredsjednica Svjetske banke zvala me gotovo odmah nakon potresa i iskazala je spremnost na suradnju", kazao je ministar financija. Kazao je i da nam je povjerenik Europske komisije Janez Lenarčić donio veliku podršku europskih država.

Ova godina Hrvatsku 'koštala' 30 milijardi kuna

Gradonačelnik Petrinje je zatražio deblokiranje blokiranih računa građana s potresnog područja, a Marić je kazao da je o tome već razgovarao s ministrom Ivanom Malenicom i premijerom Andrejem Plenkovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne samo temeljem apela gospodina Dumbovića nego i općenito uzevši u obzir cijelu problematiku, što ćemo na kraju smisliti i implementirati, to ćemo vidjeti", kazao je Marić.

Ministar Marić upitan je i koliko je 2020. godina koštala Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za ovaj potres još ne možemo niti procijeniti kolika je šteta. Najveća šteta je gubitak sedam života, a nadamo se da ne bude i više. Velika materijalna šteta će povećati iznos. Dosad smo za očuvanje radnih mjesta i ljudskih života i zdravlja građana 30-ak milijardi kuna. Ovo je nevjerojatna godina. Covid i dva razorna potresa. Ali pokazali smo da i u ovim okolnostima smo kadri i znamo se i moramo se nositi sa svim tim izazovima", zaključio je Marić u RTL-u Danas.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo