MARIĆ NAJAVIO ZAPOŠLJAVANJA U JAVNIM TVRTKAMA, TVRDI DA NEĆE BITI UHLJEBA: / 'U upravama sigurno ne'

Image
Foto: PIXSELL, Patrik Macek

Ministar državne imovine Goran Marić najavio je nova zapošljavanja u javnim tvrtkama.

27.9.2017.
22:31
PIXSELL, Patrik Macek
VOYO logo

Marić je rekao da ga veseli da je država ponovno u posjedu otoka Smokvice, nakon 20 godina bespravnog korištenja od strane Ivice Todorića, no dodao je da to nije jedini takav slučaj.

'Smokvicu ćemo naplatiti redovnom tužbom'

Kada je otkriveno da se za Smokvicu ne plaća, Todorić je rekao da će dug platiti, no kad to nije učinio ni nakon osam dana, pokrenut je postupak ovrhe, kaže Marić i otkriva kako će se sve naplatiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Redovnom tužbom, odnosno to više nije u našim rukama nego u rukama pravosuđa i nadam se da ćemo bar jedan dio duga naplatiti', rekao je ministar državne imovine za Dnevnik Nove TV.

Što će se sada učiniti s otokom Smokvicom, bit će odlučeno nakon razgovora s Ministarstvo državne imovine, Ministarstvom obrane i Ministarstvom prometa, a predlaže se da se otok da u dugogodišnji zakup putem međunarodnog javnog natječaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima na stotine slučajeva bespravnog korištenja državne imovine

Takvih slučajeva, da se državna imovina koristi bespravno, bez plaćanja, ima na stotine, kaže ministar Marić.

'Recimo, 800 stanova se bespravno koristi, pedesetak poslovnih prostora se bespravno koristi bez naknade. Ukupan dug, do sada utvrđen, je 56 milijuna kuna neplaćenih potraživanja za bespravno korištenje. Recimo, za sedam kampova koje nismo naplatili u proteklih deset godina nego 97 tisuća kuna već otkad je Ministarstvo naplatili smo pet milijuna kuna. Za korištenje zemljišta na Zrću naplatili smo 2.300.000 kuna iako se prije nije plaćalo ništa.', pojašnjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje tko će na kraju odgovarati za to, Marić kaže da ne zna, no ističe da želi poslati poruku da država postoji te da više nitko neće moći koristiti imovinu RH a da ne plaća obaveze.

Najavljena nova imenovanja, Marić tvrdi da u upravama neće biti uhljeba

Ministar je najavio i da će se uskoro dogoditi imenovanja direktora u državnim tvrtkama. Radi se, kaže, o više od desetak direktora, a tvrdi da neće biti uhljeba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'U upravama sigurno ne. Od onih koji su se prijavili na natječaj odabrane će biti najstručnije osobe koje mogu najviše doprinijeti razvoju tog trgovačkog društva.

Kaže i da je vrijednost državne imovine sigurno vća od ukupnog duga zemlje, a njegovo ministarstvo upravlja samo jednim dijelom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Recimo, ne upravlja šumama, morem, pomorskim dobrom, poljoprivrednim zemljištem uopće. Pokrenuli smo novi zakon o upravljanju državnom imovinom i novi zakon o državnom registru', objašnjava Marić.

Ministarstvo treba još barem 150 osoba

Kada se sve popiše, u obzir će doći zakup, najam, koncesija, ali i prodaja. Za potpuno popisivanje imovine Ministarstvo bi, kaže Marić, trebalo imati dvostruko više ljudi nego što to ima, a radi se o sigurno još 150-200 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kada bismo bili potpuno kapacitirani, u roku od dvije, tri godine mogli bismo potpuno konsolidirati Ministarstvo državne imovine i onu imovinu koja je u resoru Ministarstva. Tu su potrebne najstručnije osobe da bi rješavali toliko dugo godina neriješene imovinsko-pravne odnose. Nije to popis imovine koja postoji, to je i suvlasništvo, neraščišćeni odnosi u pretvorbi i privatizaciji, turističko zemljište...', rekao je.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo