Burna rasprava na odborima / Gordan Maras za RTL: 'HDZ doživaljava sve institucije Republike Hrvatske kao svoje'

Gordan Mars kaže kako nikada nije bilo sedam odbora u jednom danu

19.7.2019.
19:10
VOYO logo

Vlada je i službeno rekonstruirana. Sabor je potvrdio Plenkovićeve ministre. Potvrđeno je šestero ministara, dok bi sedmi moggao biti potvrđen uskoro. 

Na posljednjem, sedmom ministru, Josipu Aladroviću, kandidatu za ministra rada i mirovinskog sustava je zapelo zbog predsjednika Odbora za rad i mirovinski sustav. Naime, SDP-ov Gordan Maras koji je načelu tog odbora, odlučio je odugovlačiti s raspravom ne bi li na taj nači osujetio plan vladajućih da se 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

točno u 17 sati, kako je bilo najavljeno, počne glasovanje o povjerenju ministrima. No glasovanje je ipak počelo. Sabor je potvrdio šest od sedam ministara i dva potpredsjednika Vlade, a potom je nastavljena rasprava na odboru. Nakon nekog vremena rasprava je završila, a potvrda ministra rada i mirovinskog sustava iščekuje se svakog trena.

Čudna saborska procedura

Cijeloga dana oporba je provocirala premijera, najviše ga je iznerviralo pitanje o tome zbog čega je zapravo došlo do rekonstrukcije Vlade. Na pitanje o odugovlačenju, Gordan Maras je za RTL kazao kako je do ovakvih burnih i za neke neugodnih rasprava problem u saborskoj proceduri koja je, kako je kazao, vrlo čudna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik Vlade odgovara jedan sat na pitanja zastupnika na odborima i onda ide na drugi odbor bez rasprave. Ne može mu se postaviti nikakvo pitanje", poručio je Maras. 

Upitan zbog čega se buni protiv takve procedure koju je uvela upravo SDP-ova vlada, Mars kaže kako nikada nije bilo sedam odbora u jednom danu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam htio da Vlada odgovara na Hrvatskom saboru. Ukoliko zastupnici žele postaviti pitanja premijeru, onda zastupnici ta pitanja moraju moći postaviti. To je ono što sam htio omogućiti zastupnicima, a vidjeli ste i sami koliko ih se pojavilo. Nažalost, premijer je otišao, nije htio odgovarati. Glasali su bez prijedloga za ministra rada i mirovinskog sustava i to je očito tako. HDZ očito doživaljava sve institucije Republike Hrvatske kao svoje", kazao je. 

Uspio u naumu

Na kraju je, kaže, uspio u svojem naumu jer su svi koji su htjeli postaviti pitanje to i napravili. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sama sjednica je trajala dva i nešto sata. Ono što ne smijemo dopistiti je da HDZ uzurpira sve institucije u Republici Hrvatskoj. Ovo je potpuno pokazalo da premijer Plenković Sabor doživljava podređenim sebi. To mu omogućava HDZ, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, ali ne vidim zbog čega bi na tu igru pristali mi iz opozicije", kazao je. 

Smatra da je predsjednik Vlade pokazao svoj stav prema zastupnicima, govoreći o uvredama i ružnim riječima. Iako je i sam kazao nekoliko uvredljivih rečenica, kaže kako je samo spomenuo afere ministara koji su zbog toga otišli iz Vlade dok je Plenković na to odgovorio uvredama na osoboj razini. "To dovoljno govori o njemu", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što s Kujundžićem?

Kaže kako je SDP uputio zahtjev za ostavku Tolušića, Kuščevića, Žalac i Kujundžića. Dok je prvo troje napustilo Vladu, ministar zdravstva Milan Kujundžić je ostao. 

"To dokazuje da HDZ uzurpira vlast u RH i ne dopušta raspravu koja će se tek dogoditi na jesen. Ono što su birači od nas tražili, mi smo i napravili. Postavili smo pitanja, odgovore gospoin Plenković nije dao. Ali ti ministri više nisu u Vladi", kazao je Goran Maras. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo