'Sigurna Hrvatska' / Manje dužnosnika, više plaće, stipendije, ulaganja: Evo što HDZ nudi biračima u iduće četiri godine

Image
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

HDZ je objavio svoj predizborni program

8.6.2020.
19:23
Marin Tironi/PIXSELL
VOYO logo

U iduće četiri godine u programu koji će sutra biti predstavljen javnosti, HDZ biračima obećava smanjenje broja ministarstava, funkcionalno povezivanje općina te da će prepoloviti broj lokalnih dužnosnika, uz daljnju digitalizaciju javnih usluga.

Obećavaju i nastavak reforme pravosuđa, donošenje novog Ovršnog zakona i borbu protiv korupcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
gost rtl-a danas /

Anušić o HDZ-ovu programu: 'Smanjenje broja općina i zaposlenih u javnoj upravi'

Image
gost rtl-a danas /

Anušić o HDZ-ovu programu: 'Smanjenje broja općina i zaposlenih u javnoj upravi'

Prosječna plaća 7600 kuna!

"Stvorit ćemo uvjete za otvaranje 100.000 radnih mjesta i u to uložiti 10 milijardi kuna. Do kraja mandata prosječna plaća iznosit će 7600 kuna, a minimalna plaća najmanje 4250 kuna", jedno je od mnogih obećanja u predizbornom programu vladajuće stranke.

U programu nazvanom "Sigurna Hrvatska", u točki "Demografska revitalizacija", HDZ obećava da će osigurati roditeljske naknade u visini pune plaće, udvostručiti dječji doplatak, subvencionirati 20.000 stambenih kredita za mlade obitelji te osigurati produljeni rad u još 200 vrtića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Regulirat ćemo rad trgovina nedjeljom te omogućiti svima da ju provedu s obitelji", obećavaju također.

Niži porezi

Poduzetnike bi trebalo privući HDZ-ovo obećanje da će smanjiti stopu poreza na dohodak s 24 % na 20 %, odnosno s 36 % na 30 %.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za poduzeća s godišnjim prihodom do 7,5 milijuna kuna smanjit ćemo stopu poreza na dobit s 12 % na 10 %, čime ćemo obuhvatiti više od 100.000 poduzeća i obrta. Za svu hranu stopu PDV-a snizit ćemo s 25 % na 13 % i omogućiti niže cijene", stoji u programu.

Nakon koronavirusa zdravstvo je svima prioritet pa tako HDZ obećava i ulaganja od čak tri milijarde kuna u modernizaciju zdravstvenog sustava i zdravstvenu skrb. Navode i da će sagraditi Nacionalnu dječju bolnicu u Zagrebu i revitalizirati Imunološki zavod. "Za dostojanstvenu starost našim ćemo umirovljenicima povećati mirovine za najmanje 10 %", navode još.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulaganje u znanje

Za modernizaciju obrazovnog sustava obećavaju pak pet milijardi kuna te 50.000 učeničkih, socioekonomskih i STEM stipendija.

"Uložit ćemo 5 milijardi kuna u inovacije, poduzetništvo i nove proizvode radi digitalne transformacije industrije i povećanja izvoza. Povećat ćemo ulaganja u istraživanje i razvoj sa sadašnjih 1 % na 2,5 % BDP-a i razvijati kreativne industrije", obećava HDZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U programu se spominje i samodostatnost u hrani i energiji, obnova Zagreba nakon potresa te ravnomjeran regionalni razvoj u što planiraju uložiti 30 milijardi kuna.

Cijeli program možete pročitati ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predizborni program HDZ-a "SIgurna Hrvatska"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo