MAMIĆEV ODVJETNIK SPREMA USTAVNU TUŽBU KOJA ĆE IMATI TRI TEMELJA: / 'Ako je Ustavni sud odbije, ići ćemo do Strasbourga'

Image

'Neka USKOK istraži sve navode, pa i navedeno pismo. Neka se vještači čiji je to rukopis. Ako netko poriče da je to njegov rukopis, neka se provede grafološko vještačenje'

21.3.2021.
17:32
VOYO logo

Nakon što je Zdravko Mamić u ponedjeljak pravomoćnom presudom Vrhovnog suda osuđen na šest i pol godina zatvora, dan kasnije, u utorak je, obraćajući se na konferenciji za medije u Mostaru, javno optužio nekolicinu osječkih sudaca za korumpiranost i rekao kako je USKOK-u poslao USB stick sa dokaznim materijalima. U međuvremenu se pojavio i papir, odnosno pismo koje sadrži rukom pisane upute kojima se Mamiću, tijekom sudskog postupka koji se u Osijeku vodio protiv njega, sugerira i stručno objašnjava na koji način može tražiti izuzeće predsjednika tog suda, ZvonkaVrbana, kao i suca ZvonkaVekića. Mamić tvrdi da je zahtjev napisao sudac Vekić uoči jednog od ročišta. O navedenom pismu oglasio se i Mamićev odvjetnik, Veljko Miljević.

"Neka USKOK istraži sve navode, pa i navedeno pismo. Neka se vještači čiji je to rukopis. Ako netko poriče da je to njegov rukopis, neka se provede grafološko vještačenje. Sigurno nije ni Mamićev ni moj rukopis, a čiji jest, neka se ustanovi", rekao Miljević za Jutarnji list. Znatan dio provjera, kako se neslužbeno doznaje, je povezan s navodima koje je Mamić naveo na USB sticku dostavljenom USKOK-u. Mamić, podsjetimo, tvrdi kako je davao novac pravosudnim dužnosnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KAD SUCI PARTIJAJU, DRUGI DIO: /

Pravosuđe nam tone u katastrofu, baš kao i cijepljenje, Plenković i Beroš doživjeli su gigantski fijasko

Image
KAD SUCI PARTIJAJU, DRUGI DIO: /

Pravosuđe nam tone u katastrofu, baš kao i cijepljenje, Plenković i Beroš doživjeli su gigantski fijasko

Miljević priprema ustavnu tužbu protiv pravomoćne presude

Također, Miljević piše ustavnu tužbu protiv pravomoćne presude Vrhovnog suda. "Apsolutno ću zbog niza nezakonitosti i povreda ustavnih načela podnijeti tužbu Ustavnom sudu, a ako tu tužbu Ustavni sud odbije, ići ćemo do suda u Strasbourgu. Ja sam već tijekom postupka ukazivao i tražio izuzeće jer sam smatrao da optužnicu zastupa nezakoniti i neovlašteni tužitelj. Uporište za tu svoju tvrdnju, pri kojoj i dalje stojim i koju ću elaborirati i u ustavnoj tužbi, imam u članku 8 i 9 Zakona o USKOK-u, ali i u člancima 124 i 125 Zakona o Državnom odvjetništvu. Sven Mišković nije ispunjavao zakonske uvjete za tužitelje i on tek sutra stječe osam godina staža da bi mogao biti imenovan zamjenikom ravnateljice USKOK-a. O toj temi je napisano i više stručnih članaka, a postoji i ustavna odluka", rekao je.

Sadržaj ustavne tužbe bit će i ukazivanje na to da Dinamo nije oštećen te da u postupku protiv Mamića ne postoji oštećenik, kako to tvrdi USKOK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio tužbe odnosit će se i na sporne navode USKOK-a da su obavili uvide u spise vođene protiv Dejana Lovrena i Luke Modrića zbog davanja lažnog iskaza. Pojedinosti ustavne tužbe bit će uskoro poznate, a paralelno se s pravnom bitkom, u kojoj se želi osporiti pravomoćna presuda Zdravku Mamiću, vodi i bitka unutar hrvatskog pravosuđa, budući da je Mamić optužio suce za korupciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo