NAKON PROSPAVANE NOĆI U PRITVORU, MAMIĆ STAO PRED SUTKINJU: / 'Ponosni sam državljanin BiH, ne želim izručenje Hrvatskoj'

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Mamić se danas na ročištu na sudu u BiH izjasnio po tri pitanja, a kako je ranije i najavio - usprotivio se izručenju Hrvatskoj.

15.6.2018.
9:20
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je jučer u Međugorju priveden Zdravko Mamić, danas se u 10 sati pojavio na zakazanom ročištu pred Sudom BiH gdje se održalo saslušanje o izručenju koje je zatražila Republika Hrvatska.

Image
UHIĆEN JE ZDRAVKO MAMIĆ! /

Bivši čelnik Dinama ostaje u pritvoru preko noći, ročište će se održati tek sutra

Image
UHIĆEN JE ZDRAVKO MAMIĆ! /

Bivši čelnik Dinama ostaje u pritvoru preko noći, ročište će se održati tek sutra

N1 javlja da je ročište završeno, a odluka će biti donesena u zakonskom roku od 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako javlja novinarka Al Jazeere Balkans Marina Barukčić, Mamić je u sarajevskoj sudnici rekao kako je ponosni državljanin BiH i da ne želi izručenje Hrvatskoj. "Njihovom pravosuđu ne vjerujem, oni su prekršili sva moja prava", kazao je Mamić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Sarajeva novinari javljaju da je sutkinja Suda BiH Tatjana Kosović utvrdila kako Zdravko Mamić posjeduje adresu prebivališta u Tomislavgradu. Njegov odvjetnik Rajić priložio je dokument MUP-a Kantona 10, u kojem piše da on ima i BiH državljanstvo.

Odvjetnik je zatražio od suda da odbaci zahtjev za izručenje Hrvatskoj. Mamić je tijekom ročišta zatražio riječ i rekao da je Interpol Sarajevo odgovorio zahtjevu zagrebačkog Interpola na zahtjev o izručenju i rekao da ne postoje uvjeti za njegovo izručenje Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mamić je dodao da ni u kojem slučaju ne želi izručenje Hrvatskoj i od suda BiH zatražio da obrati pozornost na to, da su mu u Hrvatskoj osnovna ljudska prava prekršena, barem kada je riječ o pravosuđu.

Dodao je da je proces koji se vodi protiv njega politički montiran. Konačna odluka o tome što će se dogoditi dalje bit će donesena u zakonskom roku koji je inače 24 sata, no to bi moglo biti i brže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ročište su stigli Zoran Mamić, te odvjetnik Zdravka Mamića u BiH, Zdravko Rajić, javlja novinar N1 Zvonko Komšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Idem na sud, sve je proteklo u redu'

Pripadnici SIPA-e priveli su jučer Mamića po međunarodnoj tjeralici koju je jučer raspisao osječki Županijski sud. Noć je proveo u pritvoru, a na današnjem će se ročištu morati izjasniti o tri pitanja: tko je i što je, ima li državljanstvo Bosne i Hercegovine te želi li biti izručen Hrvatskoj.

'Idem na sud. Ljudi koji su me došli privesti su se lijepo predstavili i sve je proteklo u redu. Ja sam im rekao da sam ih očekivao. To zna cijela nacija, moraju me identificirati jer je raspisana tjeralica', rekao je jučer Mamić nakon privođenja i dodao da će na sudu odgovoriti na pitanja te se usprotiviti izručenju Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnik uvjeren da izručenja neće biti

Njegov odvjetnik Zdravko Rajić je rekao da uvjeti za izručenje Hrvatskoj ne postoje s obzirom na Mamićevo dvojno državljanstvo.

'Ja sam uvjeren da će sutra zahtjev biti odbijen', rekao je Rajić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Zdravko Mamić je prošlog tjedna zajedno s još troje osoba proglašen krivim te je nepravomoćno osuđen na šest godina i šest mjeseci zatvora zbog toga što je oštetio Dinamo i hrvatski proračun. Mamić je dan prije izricanja presude pobjegao u Međugorje.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo