Maloljetnici se opijaju i u društvu roditelja

Dok je postotak maloljetnika koji danas konzumiraju alkohol dosegao čak 63 posto, stručnjake posebno zabrinjava i činjenica da se sve češće alkoholiziraju uz roditelje.

10.12.2009.
23:13
VOYO logo

Unatoč zabrani prodaje alkohola maloljetnicima, koja uredno stoji na pultovima u svom prodavaonicama, rijetki su oni trgovci koji zatraže osobnu iskaznicu da provjere je li kupac maloljetan, Ista je situacija i u ugostiteljskim objektima. No koliko god su oni odgovorni za alkoholiziranje maloljetnika, puno dalje nisu ni neki roditelji.

Da će alkohol utjecati na živote mladih između 13 i 17 godina pokazalo je i istraživanje Zagrebačke pivovare provedeno u sklopu kampanje Razmisli, prve kampanje o odgovornu konzumiranju alkohola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 800 ispitanika, 63 posto pije neko alkoholno piće, među njima 30 posto povremeno i tri posto redovito. Njih 80,7 posto opredijelilo bi se za pivo, dok bi 72,4 posto radije pilo vino. Čak 15 posto mladih alkohol konzumira jednom u tjednu i češće, 17 posto nekoliko puta na mjesec, a 30 posto to čini jednom u mjesecu.

Najčešće se pije u društvu vršnjaka. Njih 78,6 posto čini to na zabavama, a 40,2 posto tijekom redovitih izlazaka. Od 502 maloljetnika koji piju, čak 46 posto ih alkohol konzumira uz odobrenje i znanje roditelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najdraža mjesta pak za konzumaciju su im ona javna (73 posto), ali i u kućama kod prijatelja (61,4 posto). Značajan je udio onih koji alkohol konzumiraju u kući, 19,2 posto, te na obiteljskim okupljanjima 23,8 posto.

Tek 15 posto mladih prepoznaje utjecaj alkohola na svoje ponašanje, a većina tu vezu minimalizira. Unatoč tome što 97 posto ispitanika upoznato sa zabranom kupovanja alkohola, od 284 ispitanika koji su pokušali kupiti alkohol u trgovini, više od pola ih je uspjelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebačka pivovara, istraživanje je provela kao nastavak projekta Poštuj mlade, reci im ne, koji je pokrenut zbog podizanja svijesti o poštovanju zabrane alkohola maloljetnicima. Projekt upozorava na veliku toleranciju društva na alkoholizam koji je drugi najvažniji problem mladih u RH.

Podacima istraživanja šokirani su i u uredima za zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posebno je zabrinjavajuće što je trend namjernog opijanja maloljetnika vikendom (tzv. binge drinking) u velikom porastu kao i činjenica da se mnogi opijaju u društvu svojih roditelja", izjavila je za Večernji ist mr. Sanja Ožić iz Zagrebačkog ureda za zdravstvo.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo

Još iz rubrike