NAJDUŽI U POVIJESTI / Malenica: 'Sporazum o povećanju plaća je potpisan. Štrajkaši će dobiti punu plaću za srpanj '

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Štrajk u pravosuđu pokrenut je 5. lipnja, a sindikat je prvotno tražio da se za one s najnižim plaćama žurno povećaju primanja u iznosu od 400 eura, a potom je svoje zahtjeve smanjio na 300 eura nakon što je onima s najnižim plaćama uveden privremeni dodatak na plaću u iznosu od 60 do 100 eura

27.7.2023.
15:48
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Potpisan je sporazum s predstavnicima Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika o 12-postotnom povećanju plaća i da je obustavljen gotovo dvomjesečni štrajk, a štrajkaši će dobiti punu plaću za srpanj, izvijestio je u četvrtak ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica.

"Sporazum je potpisan. Također predsjednica Sindikata me izvijestila da je štrajkaški odbor donio odluku o obustavi štrajka", kazao je Malenica novinarima uoči sjednice Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štrajk u pravosuđu pokrenut je 5. lipnja, a sindikat je prvotno tražio da se za one s najnižim plaćama žurno povećaju primanja u iznosu od 400 eura, a potom je svoje zahtjeve smanjio na 300 eura nakon što je onima s najnižim plaćama uveden privremeni dodatak na plaću u iznosu od 60 do 100 eura.

Trajao je 52 dana, što ga čini drugim najdužim štrajkom u Hrvatskoj, nakon onoga Hrvatskog liječničkog sindikata 2013. koji je trajao 58 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas na sjednici Vlade će biti odluka o ukidanju odluke o neplaćanju štrajka tako da će, rekao je, svi službenici i namještenici punu plaću za srpanj bez obzira na to što su iskazali da su bili štrajku.

Image
ZA RTL DANAS /

Nakon prekida štrajka na sudovima, jesu li policajci sljedeći? Malenica: 'Ne mogu ni potvrditi ni demantirati'

Image
ZA RTL DANAS /

Nakon prekida štrajka na sudovima, jesu li policajci sljedeći? Malenica: 'Ne mogu ni potvrditi ni demantirati'

Na pitanje boji li se serije novih štrajkova, Malenica ističe da imaju otvoren dijalog sa svim sindikatima s kojima je potpisan memorandum o povećanju plaće kroz dodatak od 60, 80 i 100 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To ćemo činiti i u budućnosti", dodao je.

Najavio je da slijede razgovori o osnovici u rujnu, a iduće godine stupa porezna reforma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tako da imamo dvije situacije koje će dovesti do povećanja plaća - u rujnu i početkom 2024. Treći korak je nova uredba. Cilj nam je kroz novi zakon i uredbu da nikome ne padne plaća. Kroz proces konsolidacije radnih mjesta može doći i do rasta plaća", ustvrdio je ministar.

Vezano za nagomilane predmete na sudovima kao posljedicu štrajka, kazao je da će se, u dogovoru s predsjednikom Vrhovnog suda, ići prema predsjednicama sudova s uputama i prijedlozima kako odrediti prioritete da bi se nagomilani predmeti riješili po hitnosti u što kraćem roku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezano za Gong-ov prijedlog Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti odluke po kojoj je Markov trg preko tisuću dana zatvoren za javnost, ministar kaže da nije vidio zahtjev.

"To je sigurnosna procjena službi koje se time bavi, to je pitanje za njih, a ne za mene. Ustavni sud će odlučiti", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o nenajavljenom posjetu čelnika Republike Srpske Milorada Dodika predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću u rezidenciji na Hvaru, rekao je da nije baš upoznat s pravilima.

"Bilo bi dobro ako postoji procedura da se najavi ulazak stranog helikoptera u hrvatski zračni prostor", odgovorio je, dodavši da ne zna kako je do posjeta došlo i koji je bio njegov karakter.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da je Dodik pod sankcijama, kazao je da nije stručnjak za vanjsku politiku, ali da mu to ne djeluje dobro. "Ako postoje pravila i najave dolaska bilo bi dobro da se objavilo unaprijed", zaključio je Malenica.

POGLEDAJTE VIDEO: Nakon prekida štrajka na sudovima, jesu li policajci sljedeći? Malenica: 'Ne mogu ni potvrditi ni demantirati'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo