MALENA LARA RODILA SE BEZ RUKE, ALI HRVATSKI BIROKRATI JOJ NE VJERUJU: / 'Valjda misle da će joj ruka jednom narasti'

Image
Foto: Thinkstock / PIXSELL

Ne samo da je morala dokazivati invaliditet, nego ju birokrati svako malo zovu na kontrolna vještaćenja.

18.4.2018.
21:09
Thinkstock / PIXSELL
VOYO logo

Lara je vesela i iznimno bistra djevojčica koja je sa svojih godinu i pol nevjerojatno pričljiva. No Lara se rodila bez jedne ruke. Roditelji su se potpuno posvetili edukaciji i s Larom provode sve vježbe kako bi se razvila te kako bi mogla sve što i ostala djeca. Čak su i njenoj omiljenoj lutki, Minnie, skinuli jednu ruku. Zahvaljujući velikom trudu Vjekoslava i njegove supruge, iako bez jedne ruke, Lara je danas je sretna i motorički potpuno zdrava.

Borba protiv institucija od samog početka

No od samog početka, Vjekoslav i supruga se bore protiv institucija. Točnije i prije, jer tijekom trudnoće ni jedan liječnik ih nije upozorio da će im se dijete roditi bez ruke. Trudnoća je bila uredna, a započela je kao blizanačka. U sedmom tjednu jedan se plod prestao razvijati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Liječnica koja se bavi upravo blizanačkim trudnoćama rekla nam je da je Larin blizanac, nakon što je plod odumro, za sobom doslovno odnio i Larinu ruku" rekao je Vjekoslav za 24sata. Liječnik koji je vodio trudnoću, kaže Vjekoslav, rekao je da nije znao da postoji ikakav problem s rukom, no istodobno je priznao da im ne bi rekao sve i da je znao, kako ne bi pali u depresiju.

Liječnici su od šoka samo odnijeli Laru

Niti na porođaju im nitko ništa nije rekao. "Kad je supruga rodila Laru, a ja sam bio s njom na porođaju, liječnici joj od šoka nisu dali bebu na prsa, nego su je samo odnijeli. Potom su me pozvali i tamo sam vidio kako beba maše samo jednom rukom. Možete zamisliti kako mi je bilo. I kao da sve to nije bilo dovoljno, rekli su mi da sad sam odem supruzi i kažem joj u kakvom je stanju dijete" prisjeća se Vjekoslav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad su odlazili iz bolnice, nitko im ništa nije rekao, niti ih savjetovao kako se brinuti o bebi.

Nemilosrdna birokracija

No to je bio tek početak. Puno veći problem od toga da im se kći rodila bez ruke, pokazali su hrvatski birokrati. Vjekoslav Šaf kaže da je prvo Centar za socijalnu skrb pokrenuo vještačenje kako bi Lara dobila osobnu invalidninu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje također je tražio vještačenje, a onda su nam i iz HZZO-a poručili da će Lara opet morati na vještačenje kad supruga pokrene zahtjev za status njegovateljice" rekao je za 24 sata Larin tata.

No da paradoks bude još veći, Nakon prvog vještačenja, na Zavodu za vještačenje, rekli su im da se vide za godinu dana na kontrolnom vještačenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontrolna vještačenja, dokumentacija...

Potom je i od Hrvatskog zavoda za mirovinsko dobio poziv da ponovno dostavi dokumentaciju. Tražili su dokaz koji objektivizira bolesno stanje djeteta, a obitelj Šaf u tu je svrhu koristila mišljenje ortopeda kod kojeg su bili. No to nije bilo dovoljno, jer je trebalo priložiti i i mišljenje psihologa, logopeda, defektologa i socijalnog pedagoga. Obzirom da je Lara potpuno zdravo dijete bez jedne ruke, kod tih specijalista nisu bili. Vjekoslav se plaši da ne bi Lara izgubila neka prava jer nema te papire.

Zavodi međusobno prebacuju krivicu, i naravno, pozivaju se na propise.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Morali smo zatražiti dokumentaciju

"Prema nalazu i mišljenju Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom od 7. travnja 2017., kontrolni pregled djevojčice predviđen je u travnju 2018. Budući da je u svim predmetima koji se tiču ostvarivanja prava na temelju invalidnosti Zavod dužan postupati u skladu s nalazom i mišljenjem Zavoda za vještačenje, zaključkom službe Zavoda od 1. ožujka 2018. naš Zavod je bio dužan zatražiti medicinsku dokumentaciju djeteta u svrhu provođenja postupka vještačenja", priopćio je HZMO.

U Ministarstvu obitelji su bili nešto općenitiji te rekli da centri za socijalnu skrb pokreću preispitivanje prava zbog povećanja doplatka. "Dana 1. travnja 2018. godine, stupanjem na snagu odredbi Zakona o socijalnoj skrbi koje se odnose na povećanje visine iznosa doplatka za pomoć i njegu i osobne invalidnine, centri za socijalnu skrb pokreću postupke preispitivanja prava, a samo u pojedinim slučajevima, kad je to potrebno sukladno prethodnim nalazima i mišljenjima Jedinstvenog tijela vještačenja, podnose zahtjev za kontrolnim pregledom – odgovorili su, dodajući da ono nisu nadležni za rad Jedinstvenog tijela vještačenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Valjda misle da će joj ruka narasti

Upravo ta neistina kako "se kontrolno vještače samo pojedini slučajevi, a ne svi" osobito ljuti obitelj Šaf.

"'Vjerojatno misle da će joj ruka jednom narasti", ironičan je ogorčeni otac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo